Газова або електрична духовка що краще

1547

Яка кухня обійдеться без духової шафи? Широкий асортимент освоєних страв і кулінарних виробів завжди є «візитною карткою» хорошої господині. І плюс до цього – хороша духовка завжди залишає дуже широке поле для експериментів для випробування нових рецептів, отриманих від подруг або вычитанных в інтернеті.

Газова або електрична духовка що краще

Як добре, що пішли далеко в минуле ті часи, коли у всіх квартирах стояли типові «нудні» плити з духовками, які встановлювалися всім без розбору при здачі будинків. В наші дні надаються широкі можливості вибору такої кухонної техніки, як газовій, так і електричної. Але таке розмаїття має і «зворотний бік медалі» — від нього, образно висловлюючись, «очі розбігаються», і нескладно заплутатися, вибираючи оптимальну модель. Дуже багатьох господинь, які люблять готувати і прагнуть удосконалити своє кулінарне мистецтво, хвилює питання: газова або електрична духовка що краще? Однозначної відповіді немає, і для того щоб зробити правильний вибір, є сенс познайомитися ближче з особливостями та основними характеристиками цих корисних приладів.

Зміст статті

  • 1 Загальні критерії оцінки і вибору духової шафи
  • 2 Порівнюємо газові та електричні духовки
    • 2.1 Різновиди та принцип роботи духових шаф
    • 2.2 Технічні умови установки духовки
    • 2.3 Безпека експлуатації духової шафи
    • 2.4 Режими температурного нагріву духових шаф
    • 2.5 Функціональність духових шаф
    • 2.6 Зручність в експлуатації
    • 2.7 Функція очищення духової шафи
    • 2.8 Якість готових страв
    • 2.9 Економічність експлуатації
  • 3 Підводимо підсумки
  • 4 Рейтинг моделей духових шаф
    • 4.1 Газові духові шафи
      • 4.1.1 «Korting OGG 5409 CSX PRO»
      • 4.1.2 «Bosch HGN22F350»
      • 4.1.3 «Fornelli FGA 60 Destro»
    • 4.2 Електричні вбудовані духові шафи
      • 4.2.1 «Bosch HBG634BB1»
      • 4.2.2 «Gorenje BO 87-ORA-B»
      • 4.2.3 «Candy FPE 209/6 X»
    • 4.3 Настільні електричні духовки
      • 4.3.1 «Delta d-023»
      • 4.3.2 «Scarlett SC-EO93O11»
      • 4.3.3 «Simfer M 3224»
  • 5 Відео: Рекомендації по вибору духової шафи

Загальні критерії оцінки і вибору духової шафи

Для того щоб визначитися з покупкою будь-якого кухонного приладу, незалежно від джерела споживаної ним енергії, необхідно приймати в розрахунок різнобічні нюанси, які безпосередньо впливають на вибір оптимальної моделі для конкретних умов. Кожен з таких критеріїв має сенс розглянути докладно, щоб зрозуміти, наскільки він важливий.

До подібних оціночним критеріям, які ми станемо по черзі розглядати нижче, необхідно віднести:

  • Принцип роботи приладів.
  • Технічні умови підключення.
  • Ступінь безпеки експлуатації.
  • Точність регулювання режимів нагріву.
  • Функціональність духовок.
  • Зручність експлуатації.
  • Якість приготовлених страв.
  • Функція очищення робочої камери.
  • Економічність експлуатації.

Порівнюємо газові та електричні духовки

Різновиди та принцип роботи духових шаф

Отже, кухонні духовки можна розділити на дві основні групи: газові та електричні. В кожної з цих категорій є й інші підрозділи – духовки можуть бути вбудованими або ж окремо стоять, незалежними або залежними. Кожна з цих особливостей є важливою в своїй мірі, але саме джерело енергії стає першорядним критерієм вибору.

Асортимент електричних духовок по своїй розмаїтості все ж перевершує пропозиції газових моделей

На сьогоднішній день проводиться істотно більше електричних моделей духових шаф. Вони більш затребувані у покупців, ніж газовий їх «побратими». Проте, слід все ж розібратися, каже попит на них про те, що електроприлади є кращим вибором, або ж моду на них поставила реклама.

Більшість господинь, які використовують духові шафи практично щодня, не вдаються в подробиці принципу їх роботи, однак, дещо знати не завадить. Хоча б для того щоб вибрати підходящу модель.

Сучасні прилади значно відрізняються за своїм функціональним можливостям від тих, що використовувалися раніше. Природно, з цієї причини їх пристрій стало дещо складніше.

Загальне в електричних і газових духовок – це наявність об’ємного металевого шафи, в якому і відбувається процес приготування страв.

Як газова, так і електрична духовки мають багато схожого за своєю будовою. В обох варіантах є місткий шафа, всередині якого розміщена робоча камера. Внутрішній «короб» укладено у зовнішній кожух, також зазвичай виконаний з металу. А в просвіті між зовнішньою і внутрішньою стінками розміщується термоізоляційний матеріал, призначений для максимально тривалого і ефективного збереження і корисного використання виробленого тепла. Завдяки наявності такої термоізоляційної прошарку значно скорочується витрата енергії на розігрів духовки. До речі, старі моделі духовок, знайомі нам з дитинства, такою особливістю нерідко не мали, і вся термоізоляція полягала лише в повітряному прошарку між стінками духової шафи та зовнішнім корпусом приладу.

В електричній духовці за нагрівання повітря відповідають вбудовані потужні Тени, кількість яких може бути різним. Нерідко передбачається і система примусового створення конвекційних потоків.

Функціонування будь духовки засноване на безконтактному перенесення нагрітого повітря на оброблювані продукти харчування, тому нагрів духових шаф розрахований на температуру, яка може варіюватися від 130 до 280 градусів. Цей параметр вибирається господинею, в залежності від приготавливаемого страви.

Джерелом нагрівання електричних духовок служать спеціальні Тени, які можуть бути встановлені тільки під нижньою панеллю, у верхній і нижній частині духовки, а також і на задній його стінці. Додатково у багатьох моделях сучасних духовок встановлюється конвекційний вентилятор (один або кілька), що розподіляє нагріте повітря з внутрішнього об’єму шафи.

Газова пальник в духовій шафі – класичне нижнє розташування під нижньою стінкою.

У газових духових шафах нагрівання внутрішнього простору шафи здійснюється від газового пальника, розташованої під його нижньою стінкою. Інтенсивність полум’я регулюється вручну, за допомогою спеціальних ручок, розташованих на панелі управління, в принципі, таким же чином, як і полум’я пальників на варильної панелі (газовій плиті).

Конструкція духового газової шафи продумана так, що нагріте повітря рівномірно розподіляється по всьому простору, піднімаючись знизу по стінках до стельової поверхні камери. В старих газових духовках займання газу, що надходить проводиться від відкритого вогню сірники або запальнички. У сучасних моделях розпал найчастіше здійснюється за допомогою п’єзоелемента або електричного розрядника. Щоб газова духовка функціонувала нормально, необхідно забезпечити подачу повітря в область горіння, і його необхідну циркуляцію по простору шафи. Для цієї мети передбачаються спеціальні вентиляційні отвори.

Нижнє розташування газового пальника є «класикою». Тим не менш, існують моделі, у яких, крім нижньої, є і верхня пальник. Це істотно розширює функціональні можливості газової духовки, щоправда, серйозно ускладнюючи конструкцію і позначається на вартості приладу.

Технічні умови установки духовки

Перед тим як визначитися з вибором духової шафи джерела нагрівання, необхідно ознайомитися з вимогами, які обов’язкові для забезпечення безпечної експлуатації приладів, і «приміряти» їх до своєї кухні. Крім цього, необхідно враховувати можливості підключення тієї чи іншої духовки до джерела живлення.

Наприклад, якщо міський будинок, в якому розташована квартира, не підключений до газової магістралі, то про газовій духовці не варто навіть думати. Звичайно, існує варіант роботи духовки від зрідженого газу з балона. Однак, він досить небезпечний і вибирається тільки в тому випадку, якщо взагалі немає інших альтернатив, так як приміщення, де планується розмістити прилад, повинно бути підготовлено у відповідності з встановленими відповідними організаціями правилами. В умовах міських квартир у багатоповерхівках це трудноисполнимо, та й, за великим рахунком, абсолютно не потрібно, нерентабельно і вкрай небезпечно.

Так, якщо будинок не має централізованого газопостачання, то духовка може працювати і від балонів. Але це – рішення для господарів окремих будинків, а ніяк не для квартир у багатоповерхівках.

Необхідно сказати, що обмеження на встановлення електричних духовок також існує. Наприклад, якщо в квартирі вже є велика кількість потужних електричних приладів, то робота духової шафи може призвести до перевантаження в електромережі, а проводка не витримати. Особливо це буває актуально в тих випадках, коли прилад планується до встановлення в будинку старої споруди, де проведені лінії живлення не розраховані на велике навантаження.

Якщо є бажання змінити газову духовку на електричну, то в обов’язковому порядку слід уточнити, чи впорається з додатковою значним навантаженням наявна лінія електроживлення.

Тому, перш ніж вибрати електричну або газову духовку, необхідно переконатися в тому, що технічні можливості дозволяють встановити один або інший варіант. Особливо, при установці електричної – обов’язково проконсультуватися з фахівцями на предмет того, чи достатньо виділеної на квартиру потужності лінії живлення для установки настільки серйозною додаткового навантаження.

Безпека експлуатації духової шафи

Безпеку можна назвати одним з найважливіших критеріїв при виборі будь кухонної техніки. Цілком зрозуміло, що ніякої процес приготування не буде в радість, якщо навіть підсвідомо існує ризик виникнення небезпечної ситуації.

Безпека експлуатації повинна продумуватися з усіх сторін, тим більше, якщо в квартирі або будинку проживають маленькі діти.

Тому, варто продумати питання, який варіант більш безпечний — газовий або електричний.

  • Газовими приладами російське населення користується не один десяток років. Але, незважаючи на цей «багаторічний досвід», у зведеннях новин з сумною регулярністю з’являються повідомлення про надзвичайні події. Це отруєння природним газом або продуктами його згоряння, вибухи, пожежі. По більшій частині, – все це результати грубих порушень правил експлуатації.

Багато виробники останнім часом почали оснащувати газові прилади функцією «газ-контроль». Її особливість полягає в тому, що при загасанні полум’я в силу тих чи інших причин, термодатчики відреагують на це, і подача газу буде автоматично перервана. Це дозволяє запобігти виникненню аварійних ситуацій, пов’язаних з надходженням в житлові приміщення газу, який здатний або зібратися у вибухонебезпечній концентрації, або викликати дуже серйозні отруєння.

Але навіть наявність такої функції все одно не робить газові прилади абсолютно безпечними. Так, витік газу може також виникнути при неякісному підключенні приладу до центральної газової магістралі, при появі механічних пошкоджень шлангів, фітингів, зниження еластичності прокладок. Тому установку газових приладів повинен здійснювати тільки фахівець, який має допуск до подібних робіт. А в ході повсякденної експлуатації потрібно постійно бути уважним, і при щонайменших ознаках витоку газу терміново звертатися у відповідну аварійну службу для з’ясування причин та їх подальшого усунення.

При наявності в будинку газових приладів господарі завжди повинні бути напоготові і знати, які невідкладні заходи слід приймати при перших ознаках витоку

Ще один момент, про яке ніколи не можна забувати — це попадання в повітря приміщення продуктів згорання газу. У плані токсичності вони можуть бути не менш небезпечні, ніж витік природного газу, так як у великому обсязі містять чадний газ. У зв’язку з цим, при наявності на кухні будь-якого газового обладнання, у приміщенні повинна бути передбачена ефективна вентиляційна система. Та контроль за її повноцінної роботою теж цілком і повністю лягає на господарів.

Важливість ефективної системи вентиляції на кухні взагалі складно переоцінити. Але якщо використовуються газові прилади, то мова йде вже навіть не стільки про забезпечення комфортного мікроклімату, стільки про безпеку проживання.

  • Електричні духовки при їх експлуатації не виділяють продуктів згоряння і не зможуть стати причиною витоку газу. Але і у них є свої проблемні моменти — це можливість перегріву приладу або ураження електричним струмом.

Щоб уникнути перегріву і загоряння, при установці приладу необхідно чітко слідувати інструкції, прикладеної виробником. Тобто при монтажі обов’язково дотримуються відстані між зовнішніми стінками духовки і пальними поверхнями предметів меблів. Крім того, в деяких моделях встановлюються датчики температури зовнішніх стінок духової шафи. При перегріванні поверхонь, датчики відключають прилад від електроживлення. Додатково до цієї функції в конструкції духовки виробником може бути передбачено тангенціальне охолодження, тобто зовнішні стінки охолоджуються потоками холодного повітря.

Щоб уникнути ураження електрострумом у багатьох сучасних моделях встановлюється функція захисного відключення, тобто електроніка відключає електроживлення при виникненні несправності приладу. Якщо такої вбудованої функції немає, то в обов’язковому порядку в схемі підключення повинно бути передбачено або УЗО, або диференційний автомат, які відключать живлення приладу в разі небезпечного струму витоку.

Безпечна експлуатація духової шафи також багато в чому залежить від урахування його споживаної потужності, перерізу кабелю проводки в квартирі або будинку, а також наявності заземлення розеток. Для духовки, як для приладу великої потужності, як правило, виділяється окрема лінія живлення, встановлюється «персональна» розетка. Категорично неприпустимо використання подовжувачів.

Електрична духовка зазвичай передбачає виділену лінію живлення необхідної потужності зі своїми приладами забезпечення безпеки (УЗО йди дифавтоматами) і окремої розеткою.

Електрична мережа квартири або будинку – дуже складний «організм»

Якщо планується створення чи реконструкція домашньої або квартирної електромережі, то господарям потрібно спочатку вивчити численні важливі нюанси, які стосуються і надійної і зручної експлуатації і забезпечення безпеки. Дуже докладно про це розповідається в публікації нашого порталу «Електропроводка в будинку своїми руками».

Щоб бути впевненим у безпеці при експлуатації електричної духовки, необхідно, щоб кваліфікований фахівець проконтролював всі нюанси, пов’язані з підключенням. Самодіяльність у таких важливих питаннях недозволенна.

І все ж з вищесказаного напрошується логічний висновок, що газові духовки є більш небезпечним в експлуатації приладом, ніж їх електричні «конкуренти». Однак, необхідно завжди пам’ятати, що в першу чергу безпека залежить від якісно виконаного монтажу і дотриманням встановлених правил експлуатації приладу.

Режими температурного нагріву духових шаф

Ще одним значущий момент, який важливий для будь-якої господині, це температурні можливості приладу, так як для приготування різних продуктів цей параметр може бути різним. Тому краще вибирати модель, яка буде мати широкий діапазон нагрівання, тобто користувачеві надається можливість самостійно встановити ту температуру, яка необхідна для конкретного блюда.

  • Електричні духовки, ціни на які лежать в доступному діапазоні, як правило, оснащуються нижнім і верхнім нагріванням. Причому Тени можуть бути включені одночасно і окремо. Деякі моделі, оснащені функцією «гриль», мають додатковий нагрівальний елемент, установлюваний відкрито під стелею робочої камери. Для досягнення максимальної температури в духовці даний елемент розжарюється до червоності.

Електрична духовка з функцією гриль. ТЕН для гриля маєте завжди відкрито, щоб створювати потужний інфрачервоний нагрів.

Електричні моделі з додатковими режимами нагріву, в тому числі і конвекційного, оснащені розширеними функціями, мають більш високу вартість. Зазвичай такі духовки вибираються в тих випадках, коли вони є основним приладом для приготування їжі і використовується практично кожен день. Завдяки гарячим конвекційних потоків, нагнітається вбудованими вентиляторами, що готуються продукти рівномірно пропікаються і зарумяниваются з усіх боків. Тому, знаючи яка температура необхідна для того чи іншого блюда і встановлюючи перевірена досвідом час його приготування, на виході з духовки з конвекційним нагріванням можна завжди отримати якісний готовий продукт.

Примусова конвекція гарячого повітря здійснюється за допомогою вбудованого вентилятора. Вентиляторів може бути і кілька.

  • У газових духових шафах, що мають невисоку вартість, нагрів робочої камери здійснюється тільки від одного пальника, встановленої в її нижній частині, тому його можна назвати однонаправленим. У зв’язку з цим досить часто страви пропікаються нерівномірно. Так, одна сторона може продукту може бути покрита сильно просмажене скоринкою, а інша залишатися напівсирої. Тому, найкращим варіантом буде модель, що має конвекційний нагрів камери, який рівномірно розподіляє температуру всередині неї. У моделях газових духовок близько вентилятора на задній стінці не розташовується джерело нагріву, і він розподіляє по камері повітря, нагріте газовими пальниками.

Перевагою всіх газових моделей над електричними приладами є їх більш швидкий прогрів.

Газова духовка з электрогрилем і конвекційним нагріванням.

Деякі газові моделі, оснащуються додатковою функцією «гриль», яка може бути газової або електричної. Для цього під стелею камери встановлюється електричний ТЕН або додаткова пальник з дуже невеликим полум’ям і інфрачервоним керамічним випромінювачем. Такі духовки вже є комбінованими, тобто газоэлектрическими. І подібні моделі мають більш високу вартість. Можна додати, що функція «гриль», що працює від газу, дещо складніша в експлуатації, проте, на думку багатьох господинь, дозволяє отримати більш якісний смак страв.

Як говорилося вище, як газові, так і електричні духові шафи можуть мати різні температурні режими, які виставляються за допомогою спеціального регулятора кнопкової (сенсорно) панелі керування. У деяких моделях параметри нагріву зазначаються шкалою, наприклад, від 1 до 9, а в інших на регуляторі або на цифровому дисплеї показана конкретна температура нагрівання від 130 до 280 градусів.

Щоб не плутатися в діленнях спрощеної шкали, можна скористатися таблицею відповідності цифрового позначення температур нагріву.

Ділення на шкалі механічного регулятора 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Температура в центрі робочої камери духовки, З 130÷145 150÷165 160÷175 180÷195 200÷215 220÷235 240÷255 260÷275 270÷285

Як можна бачити з даних, представлених в таблиці, похибка в температурах може становити приблизно 15С. Але це, в основному, стосується газових духовок. В електричних сучасних моделях термостати здатні підтримувати точність нагріву буквально до градуси.

Різні підходи до виставлення температурного режиму – найпростіша шкала з умовними розподілами, шкала зі значеннями температур, цифровий дисплей

У деяких моделях недорогих духовок шкала регулювання може бути обмежена цифрою 8 або навіть 5. Це може означати, що температура не піднімається вище, або ж виробник збільшив діапазон температур на кожне з поділок шкали. У будь-якому випадку, перед придбанням приладу слід попередньо вивчити інструкцію, яку виробник обов’язково додається в комплекті з духовкою.

Якщо ж духова шафа вже куплений, а з температурами так нічого і не прояснилося, можна скористатися спеціальним термометром, розрахованим на температуру до 300 градусів. Встановивши прилад в духовку, можна включити її на нагрів і визначити для кожної з цифр шкали відповідну температуру. А далі вже керуватися отриманими свідченнями

Перевагою електричних духовок над газовими можна назвати більш широкий діапазон температур і високу точність їх регулювання. Хоча, прогрес не стоїть на місці і деякі сучасні газові моделі за своїми характеристиками дуже сильно наближаються до електричних.

Функціональність духових шаф

Для будь-якої господині найважливішим критерієм вибору, після безпеки, є функціональні можливості духовки. І необхідно відразу сказати, що газові прилади помітно програють по цьому параметру електричних моделей.

Сучасна газова духовка – це багатофункціональний прилад, що спрощує якісне приготування найвишуканіших страв

  • Сучасні електричні духовки, крім основних функцій, сьогодні оснащуються такими додатковими режимами, як розігрівання готових страв, дбайливе розморожування сирих продуктів, ловлення, бродіння, підтримання приготованих страв в теплому стані певний час, парове приготування їжі, аерогриль та іншими.

Деякі електричні моделі є поєднаними з функціями мікрохвильовій печі. Можливості НВЧ-нагріву включаються при необхідності дотримання технології приготування страв з певним рецептами.

Багато моделей оснащуються таймером, який дозволяє запрограмувати включення або вимикання приладу в конкретно визначений час, перехід з одного режиму приготування на інший точно визначений строк.

Дуже корисною опцією духовки є наявність таймера. У «просунутих» моделях це пристрій здатний на багато що…

Ще одним зручним пристосуванням, що встановлюються дорогі електричні моделі духовок, є такий прилад, як термощуп. Функції цього пристрою полягає у вимірюванні температури всередині приготавливаемого продукту, а також подачі сигналу при його готовності. Завдяки такому корисному «навороту», навіть недосвідчена господиня зможе порадувати свою сім’ю стравами, приготованими не гірше, ніж у дорогому ресторані.

Якщо електрична духовка оснащена термощупом, то це дозволить оперативно і з високою точністю контролювати ступінь готовності страв, навіть не відриваючи дверцят шафи

У зв’язку з тим, що електрична духовка має велику кількість функцій, деякі господині купують її для своєї кухні навіть просто на додаток до вже наявного газового приладу. Цим самим відкривається більше можливостей в приготуванні різних страв.

  • На відміну від електричних, газові духовки мають меншу кількість функціональних можливостей. До них можна віднести такі:

— регулювання температурного режиму;

— таймер часу приготування страв;

— система «гриль»;

— функція електророзжигу;

— конвекційний режим нагрівання.

Однак, таймер часу, система «гриль» і конвекційне розподіл гарячого повітря встановлюються тільки в дорогих моделях духовок.

Незважаючи на менші можливості газових приладів, вони відмінно виконують основні функції і залишаються досить популярними у споживачів.

Зручність в експлуатації

Важливим фактором є зручність експлуатації духової шафи. Погодьтеся, що якщо працювати з ним легко, то господиня сміливо йде на кухню і займається кулінарним творчістю. Тому виробники як електричних, так і газових духовок намагаються максимально спростити їх включення і установку на необхідний режим роботи.

«Класичне» управління газовими та багатьма електричними духовками – одна або кілька поворотних рукояток, які, до речі, нерідко стають і своєрідним декоративним прикрасою приладу.

  • Газові духові шафи в основному керуються механічно, і для російських господинь така форма включення і регулювання вважається звичною, не викликає утруднень. Зіпсувати що-небудь випадково в такій конструкції практично неможливо. Управління проводиться за допомогою декількох регуляторів-ручок, розташованих на передній панелі.

У цій моделі застосовано поєднання звичних поворотних ручок регуляторів і кнопкової електронної панелі управління.

  • Управління електричними приладами може здійснюватися електронним або електромеханічним способом. Електромеханічний спосіб регулювання можна назвати більш надійним і простим, і являє собою, як і в газових моделях, кілька ручок-регуляторів, які вирішують проблему включення одного або всіх Тенів духовки, а також встановлення необхідної температури і часовий інтервал приготування страви. Необхідно відзначити, що таймер часу встановлюється не на всіх моделях, і наявність його відразу підвищує вартість виробу.

Електронний варіант управління дає більшу кількість можливостей при приготуванні різних страв. Електронний блок також виведений на передню панель духовки і складається з електронного табло і кнопкового регулятора, за допомогою якого на першому виставляються потрібні параметри часу і температури, номери різних збережених в пам’яті режимів приготування того чи іншого блюда і інші дуже корисні, так і, скажемо чесно, не завжди зрозумілі і практично незатребувані функції.

Механічна частина управління, якщо вона є в таких моделях, знаходиться поруч з електронної, і складається з декількох регуляторів. З їх допомогою звичайно встановлюється температурний режим і включення одного або декількох Тенів. Втім, варіантом може бути чимало – все залежить від конкретної моделі

У старих моделях духовок, працюючих на газі, не був передбачений електророзпал, тому запалити вогонь у деяких з них часом було досить складно. Сучасні прилади розпалити – праці не складає. Досить натиснути на певну кнопку і дочекатися, поки спалахне газовий пальник. В інших моделях розпал здійснюється автоматично при повороті регулятора включення духовки.

Функція очищення духової шафи

Окремий підрозділ публікації варто присвятити функції очищення робочої камери духової шафи. Всім відомо, що це заняття є самим неприємним зі всього процесу приготування їжі. Якщо ж відразу не очистити камеру від разбрызгавшегося або пролившегося жиру, то відчистити його вже через день-другий буде непросто. І з часом духовка стане не тільки брудною з товстим нальотом на стінках, але і неприємно пахне, що негативно позначиться на смакових якостях їжі. А в процесі приготування неминуче почне диміти.

Нелюбимий усіма, але абсолютно неминучий процес миття духовки після приготування їжі. Виробники постаралися максимально спростити цю задачу.

Як правило, на очищення і миття духовки йде досить багато часу, якого завжди шкода, саме цей фактор і впливає на частоту використання цього приладу. Тому виробниками і було розроблено декілька систем очищення духових шаф — це каталітичний, піролітичний, гідролізний, з використанням спеціальних емалевих покриттів легкої очищення типу «Granit Emai» або «EcoClear». Причому системи очищення можуть бути встановлені як газових, так і в електричних духовках.

У духових шафах з каталітичним покриттям стінок жир майже безслідно згорає ще в ході приготування їжі. Залишається тільки провести легке вологе прибирання.

  • Каталітична очистка. Стінки в духових шафах з таким виглядом очищення покриті каталітичною емаллю, тому вони мають властивість самоочищатися під час процесу приготування їжі. Жир не затримується на стінках а практично без залишку спалюється жаром, вироблюваним Тенами або пальником. Такий духова шафа після завершення приготування їжі необхідно просто протерти вологою серветкою. Каталітичного покриття вистачає приблизно на п’ять років експлуатації приладу.

Піролітичне очищення – за рахунок дуже високих температур жирові відкладення та інший «сміття» перетворюються в попіл, не пристаючи при цьому до стінок духовки.

  • Піролітичний спосіб очищення можна назвати самим витратним, оскільки духовки, оснащені їм, споживають велику кількість електроенергії. Робоча камера в режимі очищення нагрівається до 500 градусів, тому жир спалюється до стану попелу. Під час проведення таких «санітарних заходів двері духовки блокується, і відкрити її можна тільки після зниження температури. Піролітичним варіантом очищення зазвичай оснащуються вбудовуються в кухонні меблі електричні духовки.

Гідролізна очищення духовки – це, в принципі, не функціонал моделі, а просто один з поширених підходів до проведення прибирання.

  • Гідролізний варіант очищення не дуже ефективний, так як духовку після готування доведеться очищати вручну. Цей спосіб полягає в тому, що жир, що осів на стінках розм’якшується під впливом пари. Для цього на дно духовки встановлюється деко, який заповнюється водою з додаванням миючого засобу. Потім шафа закривається і включається на 30÷40 хвилин, температура в камері при цьому повинна складати не менше 60÷90 градусів. Після завершення процесу, з ще теплих стінок, жир зніметься набагато легше. Необхідно зазначити, що цей спосіб очищення не можна позиціонувати, як окрему функцію, так як він застосуємо в будь духовці.
  • Духові шафи з емаллю легкого очищення і жіроулавлівающие фільтри. У моделях з цими функціями стінки робочої камери покриті міцною гладкою емаллю «Granit Email» або «Easy To Clean». Жир на таких покриттях не затримується, тому стінки залишиться тільки протерти вологою ганчіркою з миючим засобом, але тільки без абразивних домішок, які здатні пошкодити покриття.

Якість готових страв

В останні роки господині все частіше воліють електродуховки газових приладів. Хоча раніше традиційним думкою було те, що страви, приготовані на відкритому вогні, від газових пальників, мають більш інтенсивний аромат і смак. Важко сказати, наскільки це відповідає дійсності. На погляд скептика, повинно бути навпаки – згорілий газ все ж має певний «аромат», який не повинен сприяти підвищенню якості їжі, навпаки.

Гуляло розхожа думка, що в газовій духовці продукти виходять смачніші, ніж в електричного. Дуже спірне заяву, і багато господинь категорично наполягають на абсолютно зворотний ефект.

А ось нагрівальні Тени електричних духовок і продумана система циркуляції здатні рівномірно розподілити нагріте повітря (не пахне при цьому продуктами згоряння газу) всередині робочої камери. Тому готуються продукти пропікаються з усіх боків рівномірно, і на виході мають більш високі смакові якості, ніж страви, приготовані в газових приладах.

Втім, якщо хтось не згоден з цим – заперечувати не будемо. На цей рахунок є всім відома приказка.

Якість приготування їжі, безумовно, в першу чергу залежить від якості продуктом і майстерності господині. Але газові духовки, на відміну від електричних, іноді демонструють свій «примхливий норов».

Багато господинь знають, що деякі газові духовки мають «примхливим характером», і кожна з них «вередує» по-своєму. Одна погано пропекает продукти зверху, інший знизу, в третій все підряд підгорає і так далі. Тому, щоб на виході отримати якісний продукт, до конкретної духовці необхідно пристосуватися, при цьому, часом, зіпсувавши не одне блюдо.

На відміну від газової духовки, електричні працюють рівно і мають, так би мовити, «спокійний характер». Тобто якість приготовленої їжі буде залежати від майстерності господині на етапі підготовки напівфабрикатів, і від того, яку температуру і час приготування вона вибере.

З цього можна зробити висновок, що з електричною духовкою працювати набагато простіше, ніж з часом мало передбачуваним газовим приладом.

Економічність експлуатації

Економічний аспект експлуатації приладів сьогодні також є важливим, так як електроенергія і газ стає з кожним роком все дорожче. Тому варто розібратися, який з розглянутих духових шаф буде дешевше в експлуатації.

Напевно, немає особливої потреби побоюватися, що електрична духовка «з’їсть» сімейний бюджет. Якщо користуватися нею два — три рази в тиждень, різниця в оплаті рахунків не буде чутливою.

Відразу ж необхідно відзначити, що електричні духові шафи по цьому параметру програють приладів, що працюють від магістрального газу. Експлуатація перше, на загальну думку, обійдеться набагато дорожче, особливо при дуже частому їх використанні.

Однак, незважаючи на цей «теза», багато господинь, вже маючи газовий варіант духовки, встановлюють на кухні ще й електричний прилад. Чому ж перевага віддається саме їм, навіть враховуючи підвищені витрати?

Все дуже просто. Духовка у середньостатистичної сім’ї не використовується також часто, як варильна плита. Максимум її експлуатують 2÷4 рази в тиждень, а іноді й рідше. Потужність електроприладу становить 2÷3 кВт, а в середньому блюдо готується в духовці 1,5÷2 години. Тобто, враховуючи ціни на електроенергію, витрати на місяць на її експлуатацію в середньому складуть не більше 200÷250 рублів.

Тому, якщо порахувати витрату газу, який буде використаний для експлуатації газової духовки з такою ж інтенсивністю, то вийде і зовсім зовсім невелика різниця в остаточній сумі оплати.

Підводимо підсумки

У завершенні розгляду критеріїв оцінки духових шаф, доречно буде провести коротке порівняння. Це допоможе простіше визначитися, яка з духовок більше підійде для конкретної господині і її кухні.

Критерії оцінки Газові духовки Електричні духовки
Технічні вимоги для монтажу приладу Наявність магістрального газу і системи вентиляції в кухонному приміщенні. Лінія електроживлення, розраховане на високу додаткове навантаження.
Безпека експлуатації Газ — це пожежо-та вибухонебезпечний енергоносій, що вимагає дуже жорсткого дотримання певних правил при експлуатації приладів, і постійної пильності. Більш безпечний варіант, звичайно, при дотриманні інструкцій по підключенню і необхідних заходів безпеки.
Режими нагріву Невелика кількість вибору температурних режимів. Точність виставлення температури може бути невисока. Більший діапазон режимів нагріву. Температура нерідко може виставлятися буквально до градуси.
Функціональність приладів Менш функціональні. Багатофункціональні.
Комфортність експлуатації Менш зручні. Прилади прості і зручні у використанні.
Якість готових страв Щоб домогтися якісного приготування їжі, потрібна певна вправність. При правильному виборі температури і часу приготування, легко домогтися високої якості страв.
Очищення робочої камери Духовка може бути оснащена однією з систем очищення, крім піролітичної способу. Сучасні моделі, практично всі оснащені одним з видів автоматичного очищення.
Економічність експлуатації Економічний варіант. Менш економічний варіант. При розумному використанні — різниця не критична.
Вартість приладів При рівних можливостях може коштувати дорожче. Більш доступна ціна.

Однак, говорячи про ціни на духовки, необхідно зазначити, що вона залежить від кількості функцій, передбачених розробником, від дизайну, від додаткової оснащеності приладу. У зв’язку з цим вартість духовок може бути приблизно однаковою, або ж деякі електричні моделі можуть коштувати набагато дорожче, ніж газові.

Рейтинг моделей духових шаф

Щоб вибрати для своєї кухні потрібний варіант духової шафи завжди має сенс ознайомитися з рейтингом популярних моделей цих приладів, складеним за відгуками господарів, які вже ними користуються. Крім цього, для більшої наочності наведено їх технічні характеристики і показана зовнішня естетичність.

Газові духові шафи

Для початку варто розглянути газові моделі духовок, які виділені користувачами, як найбільш якісні варіанти.

Основні характеристики
Назва моделі «Korting OGG 5409 CSX PRO» «Bosch HGN22F350» «Fornelli FGA 60 Destro»
Країна -виробник Італія Німеччина (Італійська збірка) Італія
Тип духовки незалежна вбудована незалежна вбудована незалежна
Об’єм робочої камери, л 60 60 70
Функція «гриль» і її тип є, газовий є, електричний є, газовий
Конвекційний нагрів є є немає
Режими нагріву 4 5 3
Телескопічні направляючі є немає є
Тип регуляторів поворотні рукоятки поворотні рукоятки плюс кнопки поворотні рукоятки
Наявність термощупа немає немає немає
Тип таймера звуковий звуковий з відключенням
Електророзпал є є є
Наявність дисплея немає є немає
Тип очищення духовки каталітичний каталітичний каталітичний
Тип дверцят духовки відкидна відкидна відкидна
Кількість стекол дверцят 3 3 3
Наявність датчика «газ-контроль» є є є
Вентилятор охолодження є є є
Вертел є є є
Функція «блокування від дітей» немає немає немає
Аварійне відключення є немає є
Підсвічування камери є є є
Лінійні розміри (висота, ширина, глибина), мм 595×895×564 583×554×560 594×594×545
Споживана потужність, максимальна 1800 Вт 2200 Вт 2500 Вт
Колір передньої панелі приладу сріблястий сріблястий чорний
Середня ціна на 2017 рік, в рублях 75000 52000 28000

«Korting OGG 5409 CSX PRO»

Ця газова духовка відрізняється від інших моделей широкої дверкою, розмір якої становить майже 900 мм. Прилад оснащується системою гідролізним чи каталітичної очищення робочої камери, від цього параметра може залежати і ціна на вироби. Конвекційний нагрів сприяє рівномірному нагріванню камери, що, відповідно, позитивно впливає на якість їжі, що готується. Духовка оснащена звуковим таймером, що дозволить вчасно отримати страву з духовки, не давши йому підгоріти. При ввімкненому приладі, в робочій камері постійно працює підсвічування, яка дозволити бачити ступінь готовності страви, не відкриваючи дверцята.

Духовка має сучасне дизайнерське оформлення, що допоможе адаптувати її для будь-якого стилю кухні. Великий об’єм духовки дозволить готувати відразу кілька страв, наприклад, спекти одночасно пиріг і пиріжки або плюшки.

Якщо сім’я досить велика, і необхідно готувати багато, то «Korting OGG 5409 CSX PRO» стане оптимальним вибором, так як у великій робочій камері можна приготувати все задумане за один захід, що допоможе заощадити не тільки електроенергію, але і час.

«Bosch HGN22F350»

Німецька компанія «Bosch» знайома кожному росіянинові, який хоч раз вибирав для себе побутову техніку. Заводи цього виробника знаходяться в різних країнах Європи та містах Росії. В залежності від країни збірки ціни на вироби можуть змінюватись. Споживач сам вибирає варіант того виробника, якому найбільше довіряє.

В даному випадку мова йде про газовій духовці «Bosch HGN22F350» італійської складання. Користувачі відзначають відмінну якість, високу надійність і стабільність роботи цього приладу.

Духовка має на внутрішній поверхні робочої камери каталітичне покриття, яке значно полегшує очищення приладу.

Досить великий об’єм камери дозволяє приготувати відразу достатню кількість порцій страв.

Передня панель духовки має лаконічне дизайнерське рішення, що дозволяє вписати прилад практично у всі інтер’єрні стилі.

До недоліків даної моделі можна віднести відсутність таймер відключення.

Тим не менш, необхідно відзначити, що модель цілком відповідає загальноприйнятій формулі оцінки «ціна-якість».

«Fornelli FGA 60 Destro»

З даною компанією не все так просто, так як на ринку можна знайти побутову техніку, яка продається під цією маркою, виготовлену в Білорусі або навіть Китаї. Тому, щоб отримати якісний виріб, купуючи духова шафа «Fornelli», слід уважно перевірити документи, щоб у них в якості країни-виробника фігурувала саме Італія.

Духовка «Fornelli FGA 60 Destro» вирішена в стилі мінімалізму. Маючи чорну глянсову поверхню, вона відмінно підійде і для кухонь, оформлених в деяких інших сучасних напрямках.

Прилад комфортний в експлуатації, чому сприяє його багатофункціональність і вбудовані прилади, що дозволяють без застосування допоміжних пристосувань запалити вогонь, а також спостерігати за приготуванням страв, не відкриваючи дверцята і не випускаючи жар, який зберігають три скла.

Виробляти легку і швидку прибирання дозволяє каталітична система очищення.

Крім цього, покупців радує цілком доступна вартість. До речі сказати, духовки від італійського виробника можуть мати більш високу вартість на відміну від фальсифікату. Не попадайтеся на надмірно «вигідні» пропозиції!

Є у даної моделі і свої недоліки, до яких можна віднести:

— не дуже зручну ручку дверцят;

— на глянцевому поверхні добре виділяються всі ляпи і відбитки пальців;

— при нагріванні духової шафи трохи скло запотіває;

— до цього газового приладу необхідно пристосуватися, як і до багатьом іншим його газовим побратимам, інакше страви не будуть пропікається або, навпаки, пригорати;

— не надто висока максимальна температура нагріву духовки;

— деякі користувачі, які придбали дану модель, скаржаться на невідповідність деяких заявлених виробником характеристик.

Однак, цілком можливо, з цією моделлю відбувається плутанина, пов’язана з її виробником. Але зазвичай до неї притягує елегантний дизайн і відносно доступна ціна, а якість оригінальної продукції зазвичай на висоті.

Вбудовані духові шафи електричні

У магазинах побутової техніки представлений досить широкий асортимент цих приладів. І щоб визначитися з вибором, необхідно також конкретизувати моменти, на яких необхідно загострити увагу:

Основні характеристики
Назва моделі «Bosch HBG634BB1» «Gorenje BO 87-ORA-B» «Candy FPE 209/6 X»
Країна-виробник Німеччина Словенія Туреччина
Тип духовки вбудована незалежна вбудована незалежна вбудована незалежна
Об’єм робочої камери, л 71 60 65
Тип функції «гриль» електричний інфрачервоний електричний
Кількість програм 13 12 8
Конвекційний нагрів є є є
Розташування нагрівальних елементів верхній і нижній верхній і нижній верхній і нижній
Тип таймера звуковий сигнал відключення звуковий звуковий
Телескопічні направляючі немає є є
Тип регуляторів сенсорні сенсорні поворотні
Наявність термощупа немає є немає
Наявність дисплея є є є
Тип очищення духовки каталітична гідролізна гідролізна
Тип дверцят духовки відкидна відкидна відкидна
Функція СВЧ немає немає немає
Кількість стекол дверцят 3 2 2
Вентилятор охолодження є є є
Вертел немає немає немає
Функція «блокування від дітей» є є є
Захисне відключення є є є
Підсвічування камери є є є
Лінійні розміри (висота, ширина, глибина), мм 595×595×564 595×597×565 595×530×595
Споживана потужність, Вт 3650 3300 2100
Максимальна температура, С 300 200 250
Клас енергоспоживання А А А++
Колір передньої панелі приладу чорний чорний чорний і сріблястий
Середня ціна на 2017 рік, в рублях 44000 53000 20000

«Bosch HBG634BB1»

При розгляді поданої тут моделі і вивченні відгуків споживачів, не знайшлося ні одного негативного висловленої думки від людей, які користуються нею вже впродовж кількох років.

«Bosch HBG634BB1» відрізняється стильним дизайнерським оформленням. Передня панель оснащена міцним тонованим склом, завдяки чому духовка відмінно вписується в сучасні стилі.

Модель проста в експлуатації, управляється за допомогою сенсорного дисплея, що дозволяє швидко виставити необхідний температурний режим для приготування певного блюда.

Виробник передбачив безшумне закривання дверцят, оснастивши конструкцію мікроліфтом.

Стінки робочої камери мають каталітичне покриття, яке легко очищається від жирних крапель, тому прибирання після приготування не займе багато часу, а в духовій шафі ніколи не буде неприємного затхлого запаху.

Досить великий об’єм камери зручний тим, що за одну закладку можна приготувати кілька порцій певного блюда.

Модель оснащена 13-ма режимами нагріву, серед яких інноваційна функція 4D нагріву, яка раніше була доступна користувачам, які купують прилади преміального класу.

Ця духова шафа має підвищений рівень безпеки, що збільшує його перевага перед іншими моделями — це автоматичне відключення, електронний замок і навіть функція «блокування від дітей».

Незважаючи на велику кількість інноваційних переваг моделі, вона має цілком доступну ціну, що для деяких споживачів іноді є вирішальним фактором при виборі кухонної техніки.

Як вже говорилося вище, нарікань користувачів для даної моделі не знайшлося. Проте, слід назвати кілька нюансів, які все ж можна віднести до «мінусів» приладу — це відсутність автоматичних програм, режиму обробки продуктів парою і не утапливающиеся в панель механічні перемикачі.

Модель «Bosch HBG634BB1» є оптимальним варіантом для тих користувачів, які вирішили обзавестися надійним і багатофункціональним пристроєм-помічником в приготуванні різних страв, починаючи від звичайної випічки і закінчуючи делікатесними м’ясними виробами, засмаженими на грилі.

«Gorenje BO 87-ORA-B»

Компанія «Gorenje» також знайома багатьом росіянам, так як за час роботи на нашому ринку завоювала популярність завдяки високій якості своєї продукції.

«Gorenje BO 87-ORA-B» — це духова шафа, володіє стильним дизайнерським оформленням, і оснащений комплексом необхідних для приготування різних страв функцій.

Перевагою даного виробу можна назвати наявність програмного керування, який дозволяє зафіксувати в пам’яті приладу три випробуваних господинею алгоритму приготування певних страв.

Крім цього, комфортності в роботі додають зручні таймери, наявність термощуп, сенсорний дисплей і можливість підігріву посуду з готовими стравами.

Духова шафа має високу ступінь безпеки і надійності, економно споживає електроенергію, легко миється завдяки впливу пари.

До недоліків цієї моделі можна віднести досить високу складність настройки приладу із-за значної кількості функцій, недостатньо великий обсяг робочої камери, мазку передню панель, так як на ній залишаються жирні плями, а також відносно високу вартість.

Тут необхідно уточнити, що багатофункціональність цього духової шафи користувачі відносять як до його переваг, так і недоліків із-за складності управління. Тому кожна господиня повинна вирішити сама, що для неї важливіше — простота експлуатації або велику кількість режимів приготування їжі.

«Candy FPE 209/6 X»

Модель відрізняється оригінальною внутрішньою формою робочої камери, яка має склепінчасту стелю і закруглені у верхній частині бічні стінки. Завдяки такій конфігурації з’являється можливість отримання відмінного результату в приготуванні страв, порівнянного з їжею з дров’яної печі.

Духова шафа оснащений термощупом, зручним грилем, інфрачервоним і конвекційним нагріванням і вісьмома режимами нагріву, які включають в себе такі, як підігрів і підтримання температури від 30 до 95 градусів.

Безпека в даній моделі забезпечується функціями захисного вимкнення та блокування камери від дітей під час її роботи.

Зручність експлуатації додає наявність дисплея, телескопічних полозів, звукового сигналу, а також компактна конструкція приладу.

З недоліків, користувачі виділяють маркість передній панелі.

Настільні електричні духовки

У зв’язку з тим, що настільні електричні міні-духовки купуються найчастіше як додаток до вже наявного на кухні газового приладу або ж для використання їх в дачних умовах, для рейтингу були обрані бюджетні варіанти.

Насправді в асортименті магазинів можна знайти як доступні за ціною, так і більш дорогі моделі такого класу, які цілком порівнянні за ціною з незалежними духовими шафами. Як правило, вартість духовок залежить від марки виробника, кількості функцій, внутрішнього об’єму, потужності приладу, а також дизайнерського оформлення панелі.

Щоб можна було визначитися з вибором, кілька слів необхідно сказати про параметри настільних духовок, які можуть бути у різних моделей.

  • Потужність міні-печей в середньому складає 1500 Вт.
  • Внутрішній об’єм робочої камери може варіюватися від 8,5 до 40 літрів.
  • Ширина корпусу печі зазвичай в діапазоні від 350 до 500 мм.
  • Тип управління може бути механічним або сенсорним, має кілька автоматичних програм приготування конкретних блюд.
  • Функціональність також може бути різною. Окремі моделі оснащуються конвекційним нагріванням, грилем, функцією розморожування, підігріву та автоматичного вимкнення, хлібопечення і НВЧ.

Для дачі оптимальним варіантом буде бюджетний варіант духової шафи, а багатофункціональні моделі більше підійдуть для кухні, на якій немає можливості встановити газову плиту з духовкою.

Отже, користувачами виділені три бюджетні варіанти міні-печей з наявністю функцій, зазначеними в даній таблиці:

Основні характеристики
Назва моделі «Delta d-023» «Scarlett SC-EO93O11» «Simfer M 3224»
Країна-виробник Туреччина Китай Туреччина
Об’єм робочої камери, л 37 18 32
Функції «гриль» немає є, електричний немає
Кількість режимів нагріву 3 3 3
Конвекційний нагрів немає немає немає
Розташування нагрівальних елементів верхній і нижній верхній і нижній верхній і нижній
Тип таймера звуковий звуковий, що відключає механічний, звуковий
Телескопічні направляючі немає немає немає
Термостат є є є
Тип регуляторів поворотні рукоятки поворотні рукоятки поворотні рукоятки
Наявність термощупа немає немає немає
Наявність дисплея немає немає немає
Тип очищення духовки гідролізна гідролізна гідролізна
Тип дверцят духовки відкидна відкидна відкидна
Функція СВЧ немає немає немає
Кількість стекол дверцят 1 1 1
Вентилятор охолодження немає немає немає
Вертел немає немає немає
Функція «блокування від дітей» немає немає немає
Захисне відключення немає немає немає
Підсвічування камери є є є
Лінійні розміри (висота, ширина, глибина), мм 320×500×395 284×430×330 480×332×358
Вага, кг 8.5 5.3 8
Споживана потужність, Вт 1300 1500 1300
Максимальна температура, С 320 250 250
Колір передньої панелі приладу білий, червоний, жовтий, блакитний, зелений, чорний білий бордо
Середня ціна на 2017 рік, в рублях 3800 4500 5000

«Delta d-023»

Відгуки про обраних моделях міні-печей вивели на перше місце рейтингу «Delta d-023», так як вона показала себе як надійний помічник у приготуванні різних страв, як в умовах квартири, так і на дачі. Багато користувачів кажуть про те, що придбали даний прилад тільки на період ремонту кухонного приміщення, але продовжують користуватися ним і по його завершенні, так як він показав себе зручним і простим в експлуатації.

Надійності цій печі додає механічний режим управління, який рідко виходить з ладу. Духовка оснащена 3 режимами нагріву — верхнім, нижнім і комбінованим. Діапазон температур варіюється від 30 до 320 градусів, що дозволяє приготувати і розігріти страви, а також розморозити заморожені продукти.

Піч оснащена таймером, двома нагрівальними Тенами, гратами і двома емальованими листами.

Прилад має сучасний дизайн і може мати різне забарвлення, що дозволяє підібрати його до оформлення і стилю кухонного приміщення.

Недоліками цієї міні-духовки можна вважати такі моменти, зазначені користувачами:

  • Внутрішні стінки робочої камери не мають захисного покриття.
  • Корпус духовки при її експлуатації сильно гріється – термоізоляція явно не особливо ефективна.
  • Прилад неекономен, так як споживає багато електроенергії (найімовірніше, це пов’язано з «розбазарюванням» тепла через недостатню термоізоляції).
  • Погано пропекает продукти при температурі нижче 180 градусів.

«Scarlett SC-EO93O11»

Друге місце відведено міні-духовці «Scarlett SC-EO93O11» китайського виробництва. Необхідно відзначити, що ця модель вважається однією з найбільш популярних на вітчизняному ринку через непоганих експлуатаційних показників і доступною вартості, незважаючи навіть на зовсім невеликий об’єм камери, який становить всього 18 літрів.

До переваг моделі відносять також наявність звукового і відключає таймера, оповещающего сигналом господиню в момент завершення приготування страви. Крім цього, у печі передбачена функція «гриль» і три режиму нагріву.

До негативних особливостей користувачі відносять:

  • Довгий нагрівання приладу при його включенні.
  • Відсутність конвекційного нагріву.
  • Невеликий об’єм камери.

«Simfer M 3224»

Досить високу популярність ця модель завоювала, швидше за все, завдяки своєму зовнішньому вигляду і доступною ціною, а також характеристиками, які заявлені виробником. Однак, деякі з них не цілком відповідають дійсності, так як у користувачів, які придбали дану модель, накопичилося досить чимало претензій.

Спочатку варто сказати про позитивні сторони духовки, які залишаються незмінними.Це хороший об’єм шафи в 32 літра і потужність 1300 Вт, що допомагає приладу справлятися навіть з важкими в приготуванні продуктами. Просте механічне управління за допомогою поворотних ручок дозволяє швидко освоїти правила експлуатації. Максимальна температура нагріву даної моделі складає 250 градусів, процес готування контролюється таймером часу і індикаторами роботи печі.

Із захисних функцій в печі передбачено аварійне відключення в разі перегріву і термозахист ручки.

Насправді багато користувачів скаржаться на деякі недоліки, які суперечать заявленим виробниками захисним і експлуатаційним характеристикам:

  • Нагрівальні Тени перебувають у відкритому стані, що призводить до частих опіків.
  • Різкий, а іноді й несподіване закриття дверцят камери, при вилученні з неї готових продуктів, може призвести до травмування рук.
  • В камері не передбачено освітлення.
  • При виставленні в камері максимальної температури, у деяких користувачів расплавлялись ручки дверцят.

При всьому цьому ціна на дану модель досить висока, що виглядає не цілком виправдано.

* * * * * * *

Отже, було проведено порівняння переваг та недоліків газових і електричних духових шаф. Зрозуміло, що і ті й інші мають своїх прихильників і супротивників, але завдання не стояло примирити їх йди прийняти чиюсь сторону. Просто сподіваємося, що отримана інформація допоможе реально оцінити свої потреби, бажання і можливості, скласти їх з характерними «плюсами» і «мінусами» обох типів духовок, і потім зробити правильний вибір.

Ну і, звичайно, якщо сподобалася та чи інша модель, бажано не тільки покладатися на рекламні проспекти виробників. У нашому розпорядженні бездонне джерело інформації – інтернет, що дозволяє ознайомитися з відгуками користувачів, які вже мали щастя чи нещастя придбати таку духовку.

На завершення – традиційний відеосюжет, який також підкаже деякі нюанси вибору духовки.

Відео: Рекомендації по вибору духової шафи