Як вибрати чайний сервіз

5-29-2020

   Чайный сервиз на 6 персон из 12 предметов Luminarc Trianon E8845 220 мл
Сервіз (фр. service, від лат. servire-служити) — повний набір столового або чайного посуду, розрахований на певну кількість людей, що складається з предметів, пов’язаних між собою не тільки за призначенням, але і єдиним художнім оформленням (за формою і обробці). Також хочемо вам порекомендувати Люминарк https://i-posud.com.ua/catalog/brendyi/luminarc/

Мабуть, не знайдеш такого будинку, в якому не лишався б у серванті парадний сервіз, витягувати на світ божий по великих святах. Як правило, частина предметів у таких сервізах використовується рідко або не використовується зовсім, і вони стоять як новенькі, а інші потихеньку стираються, і в підсумку шикарний сервіз перетворюється в «набрід святих і жебраків». Тому все частіше господині купують різноманітну посуд веселеньких забарвлень і не ламають голову над тим, де зберігати і як використовувати громіздкі столові сервізи.

Між тим, так було не завжди. Столові сервізи існували ще до винаходу китайцями порцеляни. Посуд виготовляли з фаянсу, майоліки, бронзи, срібла і якщо золота. А вже з відкриттям порцеляни виробництво столових сервізів стало просто мистецтвом. Які візерунки, яка ліпнина! Старовинними сервізами зараз можна милуватися в музеї. Ще якихось триста років тому столові сервізи виготовлялися наборами з 100, 1000, а то і більше одиниць. Найвідоміший – «Лебединий сервіз» Кендлера – складався з 2200 різних предметів! Крім звичних тарілок, супниць і страв для різних продуктів, подібні сервізи входили підставки для фруктів, винні передачі, компотниці, кільця для серветок, дзвіночки, бонбоньєрки (маленькі витончені коробочки для цукерок), глечики, пляшки для оцту, графини, ложки, серветниці, підставки для карток меню, лампи, свічники і вази для квітів і навіть порцелянові прикраси для центру столу у вигляді людських фігурок, будиночків, церкви або букета квітів… З таким сервізом в царські палати, а не в наші малогабаритні квартирки! Починаючи з XIV століття столові сервізи неухильно зменшуються в складі і стають більше схожими на ті, що звикли бачити ми з вами.

Сервізи поділяються на столові, чайні, кавові і десертні, і зазвичай розраховані на 6 або 12 персон. Іноді зустрічаються набори посуду, розраховані на 4 персони, але це рідкість.

Столовий сервіз на 12 персон включає в себе 68 і більше предметів: по 12 глибоких, дрібних, закусочних і пиріжкових тарілок, 2 круглих страви різних розмірів, 2 овальних страви, також різного розміру, 2 селедочниці, супницю, салатницю, горчичницу, соусницю, ємність для хрону, сільничку, перечницю і глечик для узвару і т. д.

Столовий сервіз на 6 персон включає в себе до 35 предметів: по 6 глибоких, дрібних, закусочних і пиріжкових тарілок, обов’язково супницю, салатницю, соусник, сільничку і перечницю, різну кількість страв, селедочниц, і іноді форму для хрону і глечик.

Чайний сервіз на 12 персон складається з 54 предметів: 12 чайних пар (чашки і блюдця), 12 розетки для варення, 12 десертних тарілок, заварника, молочника, сухарниці, маслянки і іноді полоскательницы – чаші для споліскування чашок.

Чайний сервіз на 6 персон включає в себе від 14 до 20 предметів: 6 чайних пар, заварювальний чайник, молочник, маслянка, розетки для варення (не завжди), іноді ваза для цукерок і блюдо для торта.

Крім наборів на 6 або 12 персон, існують набори для чаю або кави, що носять назву «тет-а-тет» (від французького tete-a-tete, що означає «наодинці удвох, віч-на-віч»). Найчастіше це дві чайні пари, іноді з фарфоровими ложечками і рідко з заварювальний чайником і вазою для солодощів.