Вміст
- 1 чи можна зберігати кабачки в погребі
- 2 сорти кабачків, підходять для зберігання в погребі
- 2.1 золотий кубок
- 2.2 фестиваль f1
- 2.3 грибовський-37
- 2.4 зебра
- 2.5 неро ді мілано (nero di milano)
- 2.6 негреня
- 3 підготовка кабачків
- 4 як зберегти кабачки в погребі свіжими довго
- 4.1 дезінфекція погреби
- 4.2 температура і умови зберігання
- 4.3 з якими овочами можна зберігати
- 4.4 в чому краще зберігати
- 5 скільки зберігаються кабачки в погребі
- 6 висновок
Кабачки невибагливі, тому виростити хороший урожай під силу навіть недосвідченим садівникам. Але забезпечити його збереження хоча б на кілька місяців вже складніше, навіть якщо сортові характеристики включають хорошу лежкість. Буде потрібно попередня підготовка як самих плодів, так і відведеного для них приміщення. Один з найбільш зручних варіантів-взимку зберігати кабачки в погребі або підвалі.
Зміст
Чи можна зберігати кабачки в погребі
Льох або підвал – місце, оптимально підходить для зберігання протягом зими практично всього врожаю. Кабачки та інші рослини з сімейства гарбузових не є винятком. Але багатьом сортам і гібридам спочатку невластива хороша лежкість, тому особливу увагу при підготовці доведеться приділити створенню ідеального або близького до цього мікроклімату, так і дезінфекції, щоб кабачки в процесі зберігання в погребі не постраждали від хвороботворних грибків.
Оптимальні умови для зберігання кабачків найпростіше створити в підвалі або погребі
Сорти кабачків, які підходять для зберігання в погребі
Для багатьох ранньостиглих кабачків хороша лежкість нехарактерна, але це не загальне правило. Найкращим чином для тривалого зберігання в погребі взимку підходять сорти і гібриди середньопізнього або пізнього терміну дозрівання. Для них типова товста, навіть тверда шкірка і дрібні насіння.
Золотий кубок
Ранній кущовий кабачок, з «масовим» плодоношенням. Одночасно на кущі формується 5-6 плодів довжиною 15-20 см і масою близько 1 кг.назвою сорт зобов’язаний яскравою золотисто-жовтої шкірці.
Кабачки золотий кубок можуть долежати до лютого, якщо забезпечити їм оптимальні умови
Фестиваль f1
Дуже оригінальний сорт кабачків, що поєднує декоративність і відмінні смакові якості. Плоди невеликі (0,6 кг), за формою нагадують гарбуза з сильно вираженою ребристістю. Шкірочка блідо-зелена, на цьому тлі хаотично розкидані білі, жовті, майже чорні смуги і плями. М’якоть яскраво-помаранчева « «гарбузового» кольору.
Незважаючи на зовнішню екзотичність, кабачки фестиваль відрізняються невибагливістю у догляді і хорошою лежкістю
Грибовський-37
Давно і добре відомий садівникам невибагливий сорт кабачків з відмінним імунітетом. Рослина кущоподібна, терміни дозрівання врожаю-середньоранні. Плоди довжиною 18-25 см, вагою 0,7-1,3 кг, з зеленувато-білою шкіркою.
Кабачки сорту грибовський — 37 цінуються садівниками за хорошу врожайність (до 8 кг/м2)
Зебра
Ранньостиглі кабачки-цукіні. Кущ компактний, слабо розгалужений. Квітки переважно жіночі. Врожайність дуже висока — до 15 кг/м2. Плоди довжиною 15-20 см і вагою 0,5-0,6 кг.забарвлення шкірки – нерівні темно-зелені смуги і плями на світлому тлі.
Кабачки сорту зебра підходять не тільки для тривалого зберігання в погребі, але і для культивування в умовах короткого прохолодного літа
Неро ді мілано (nero di milano)
Ранньостиглий високоврожайний цукіні, виведений в італії. Рослина кущоподібна, стебла товсті, листя великі. Плоди темно-зелені, майже чорні, у міру дозрівання на шкірці з’являються помаранчеві плями. Маса — в межах 0,9 — 1,5 кг.
У росії період визрівання кабачків неро ді мілано сильно варіюється (35-60 днів) і залежить від регіону вирощування
Ранньостиглий сорт. Кущі компактні, листя дрібне, квітки переважно жіночі. Плоди масою близько 1 кг, шкірка чорно-зелена, з дрібними світлими «цяточками». Урожайність — до 10 кг/м2.
Кабачки негритенок стійкі до грибкових захворювань
Підготовка кабачків
Навіть кабачки, за сортовими характеристиками підходять для зберігання в погребі взимку, не пролежать довго, якщо знехтувати їх підготовкою. Є кілька важливих нюансів:
- відмова від поливу приблизно за два тижні до збирання кабачків. В іншому випадку вони будуть «водянистими», практично позбавленими смаку. Тривале зберігання в погребі таких екземплярів неможливо.
- правильний вибір часу для збору врожаю. Категорично не підходять для тривалого зберігання в погребі кабачки, «прихоплені» навіть незначними заморозками. Незважаючи на умови, вони псуються протягом 10-15 діб. Найкраще для збору кабачків підійде ясний сухий день.
- зрізання кабачків разом з плодоніжкою довжиною 5-8 см. Це надійний «індикатор» відсутності в плодах «прихованої» гнилі-вона починає розвиватися саме з»хвостика». Щоб не занести інфекцію, кабачки, призначені для тривалого зберігання в погребі, зрізають гостро заточеним продезінфікованим ножем або секатором.
- «підсушування» на свіжому повітрі. Якщо дозволяє погода, кабачки, які планується відправити на зберігання в льох або підвал, приблизно на добу залишають під прямими сонячними променями в місці з хорошою вентиляцією. У таких екземплярів шкірка ще твердне, перетворюючись практично в «броню». Текстура м’якоті і її смакові якості зберігаються краще.
- мінімізація механічних пошкоджень в процесі збору врожаю. Призначені для зберігання в погребі кабачки знімають і складають в ємності так, щоб не постраждала шкірка. Навіть незначні механічні пошкодження – «ворота » для інфекцій. Кидати їх ні в якому разі не можна.
«разлохмаченний » неакуратний зріз, що утворюється після відкручування плоду від батога, різко скорочує термін його зберігання в підвалі або погребі
Для тривалого зберігання в підвалі або погребі найкраще підходять кабачки типового для сорту або гібрида розміру – не великі і не дрібні. Важлива і ступінь їх стиглості-і недостиглі, і переспілі екземпляри довго не пролежать. Потрібну стадію можна визначити, акуратно постукавши по плоду кісточками пальців – повинен пролунати чіткий глухуватий звук. Про перезріванні свідчить вже підсихає плодоніжка.
Перед закладкою на зберігання в льох кабачки ще раз оглядають, відбраковуючи всі плоди навіть з мінімальними механічними ушкодженнями на шкірці, слідами цвілі, гнилі, інших грибкових інфекцій, уражені комахами. Минулі» контроль якості » екземпляри обтирають сухою м’якою ганчіркою, зчищаючи частинки грунту і інше сміття.
Після всіх підготовчих процедур рекомендується відправити кабачки на зберігання в підвал або льох якомога швидше
Важливо! категорично забороняється перед закладкою на зберігання в льох мити кабачки, шкребти забруднені ділянки шкірки ножем або обстукувати плоди один об одного, щоб очистити їх.
Як зберегти кабачки в погребі свіжими довго
Зберегти кабачки в погребі на зиму не вийде, якщо заздалегідь не забезпечити і не підтримувати оптимальну температуру і вологість повітря. Згубними для врожаю можуть виявитися і грибкові інфекції і навіть невідповідне «сусідство».
Дезінфекція льоху
Підготовкою льоху до зберігання врожаю займаються приблизно в середині літа. В першу чергу його потрібно очистити від рослинного та іншого сміття, що залишився від торішньої «закладки». Потім стіни і підлогу ретельно оглядають на предмет виявлення дірок, через які в льох можуть забратися гризуни. Всі виявлені пошкодження закладають, перевіряють працездатність і якість вентиляції.
Все, що можна винести з льоху, в теплий сонячний день виносять назовні для миття і просушування. Замість звичайної води бажано використовувати, наприклад, яскраво-рожевий розчин перманганату калію.
Кабачки в процесі зберігання нерідко страждають від грибкових інфекцій, тому стіни і стеля необхідно побілити розчином гашеного вапна. Пол покривають свіжим шаром тирси, піску, іншого вбирає з повітря надлишки вологи матеріалу.
Для більшої ефективності в вапно для побілки додають мідний купорос або інший фунгіцид, який грає роль антисептика
Інший дієвий спосіб дезінфекції льоху перед закладкою кабачків на зберігання – обкурювання його сірчаної шашкою. Невеликий шматочок спалюють в приміщенні, по максимуму герметизувавши його.
Заходити всередину льоху можна не раніше, ніж через три доби після обробки димом
Важливо! заключний етап підготовки підвалу або льохуДля зберігання врожаю кабачків « «наскрізне» провітрювання. Його не можна проводити в дуже жаркий день, в іншому випадку, що залишився всередині тепле повітря перетвориться в краплі конденсату.
Для зберігання кабачків в погребі взимку критично важливі чотири показники:
- температура. Оптимальний діапазон для зберігання кабачків в погребі — 4-10 °с.навіть нетривалого впливу негативних температур вони не перенесуть, підморожені кабачки стають непридатні в їжу. Якщо в погребі занадто тепло, всередині кабачків починають проростати насіння, вони майже повністю позбавляються користі і смаку, м’якоть стає «ватною».
- вологість повітря. Тривале зберігання кабачків в погребі взимку можливо тільки при показнику 80-85%. При низькій вологості м’якоть кабачків, прибраних на зберігання в льох, незважаючи на наявність міцної шкірки, швидко стає в’ялою і позбавленою смаку. Коли вона піднімається вище, практично неминуче розвиток цвілі і гнилі.
- відсутність світла. Це допомагає «пригальмувати» процес «дихання» кабачків, неминуче виділяють в повітря вологу.
- наявність якісної вентиляції. Без неї неможливо підтримувати необхідні показники вологості повітря, на стінах накопичується конденсат, що перетворюється в сприятливе середовище для розвитку патогенів. Але потрібно врахувати, що хороша вентиляція виключає протяги.
Для контролю температури і вологості в погребі або підвалі рекомендується заздалегідь обзавестися спеціальними приладами
З якими овочами можна зберігати
«сусідство» кабачків в погребі з іншими культурами може помітно збільшити або скоротити термін зберігання. Відповідними «компаньйонами» для них стануть інші гарбузові (гарбуза, патисони, огірки) і болгарський перець. «небажаних» сусідів набагато більше:
- цибуля, часник, картопля, інші овочі і коренеплоди з вираженим ароматом;
- всі види капусти;
- томати, яблука, груші.
У кабачків та інших гарбузових схожі вимоги до умов зберігання
Важливо! не варто, намагаючись заощадити місце в погребі, складати кабачки, призначені для тривалого зберігання, на інші овочі і коренеплоди. Це порушує природну циркуляцію повітря, зростає ризик розвитку гнилі.
У чому краще зберігати
Для зберігання кабачків в погребі або підвалі підійде будь – яка повітропроникна тара-картонні коробки, сітчасті пластикові або дерев’яні ящики. На дно насипають шар тирси, піску, деревної стружки, іншого здатного поглинати надлишки вологи матеріалу. Їм же пересипають кабачки, якщо їх дуже багато і доводиться складати їх в два і більше шару.
Якщо тари для зберігання в погребі не вистачає, кабачки розкладають на дерев’яних полицях стелажів (середніх або верхніх), на «подушку» з соломи, сіна або хвої. Щоб вони не розсипалися, їх можна упакувати в сітки або чисті мішки з-під картоплі. Категорично не підходять для зберігання кабачків поліетиленові пакети, що не пропускають повітря. Розміщуючи плоди на стелажі, необхідно простежити, щоб вони виявилися подалі від вентиляційних отворів – потрапляння холодного повітря різко скорочує термін зберігання.
Небажано, щоб плоди стикалися один з одним
При гострому дефіциті місця в погребі кабачки можна підвісити до стелі на гаках, заздалегідь натягнувши мотузки або дріт. Їх розкладають по 2-3 штуки (краще по одному) в сітки для овочів, полотняні або марлеві мішечки, старі колготки.
важливо! в процесі зберігання в погребі або підвалі кабачки необхідно оглядати кожні 7-10 днів. Це допоможе вчасно помітити розвиток грибкових захворювань і викинути уражені екземпляри, припиняючи поширення інфекції.
Скільки зберігаються кабачки в погребі
То, скільки зберігаються свіжі кабачки в погребі або підвалі, безпосередньо залежить від сорту. Мінімальна лежкість (8-10 тижнів) типова для ранніх різновидів. Її можна продовжити, але незначно (12-15 днів), пересунувши терміни висадки насіння або розсади кабачків на грядку на 4-6 тижнів вперед в порівнянні з рекомендованими для культури.
Середньопізні і пізньостиглі сорти і гібриди кабачків, зазвичай звані «зимовими», без втрати «споживчих властивостей» пролежать в погребі мінімум до нового року або навіть до початку наступної весни. Приблизний термін зберігання середньостиглих сортів-3,5-5 місяців.
Найкращу лежкість демонструють кабачки-цукіні. Торішній урожай, якщо забезпечити йому оптимальні умови зберігання, без проблем долежить до кінця наступної весни. «дослідним шляхом «можна навіть підібрати сорти, здатні» дочекатися» в погребі наступного врожаю.
Лежкість у різних видів і сортів кабачків сильно варіюється
Важливо! «перетримувати» кабачки в погребі або підвалі, продовжуючи термін зберігання, зазначений в сортових характеристиках, не рекомендується. М’якоть втрачає соковитість і тонус, стає «ватною», неприємно гірчить. Шкірка перетворюється практично в «дерев’яну», насіння проростає всередині.
Висновок
Щоб зберігати кабачки в погребі або підвалі без втрати їх корисних властивостей, смакових якостей і загальної презентабельності виду протягом всієї зими, необхідно, в першу чергу, грамотно вибрати сорт для вирощування. Але навіть хороша лежкість не є визначальним фактором – необхідно відбракувати екземпляри, які не підходять для зберігання, і підготувати сам льох.