Як вибрати каву

8-31-2021

Багато з нас люблять каву і навіть називають себе кавоманами, однак, якщо говорити начистоту, далеко не всі, купивши каву, залишаються задоволеними його смаком. Також хочемо вам порекомендувати https://brayval-coffee.com.ua/kapsuli-nespresso/.

Між тим, в зат відкривається все більше кав’ярень, і просторих, зі зручними м’якими диванчиками і свічками нас столиках вечорами, і зовсім крихітних, які торгують тільки на винос. При цьому перелік видів напою, який пропонують кав’ярні, налічує десятки найменувань. Як не заплутатися, а вибрати дійсно якісний напій, розповів бариста із зат сергій акіньшин, він варить каву вже більше восьми років.

Що таке кава?

— кава-ягода, яка росте на деревах в тропіках. Вони розміром з невелику виноградину, щільно прилягають до стовбура, як обліпиха, а не ростуть на паличках, як думають багато, — розповів бариста. — після дозрівання ягоди збирають і піддають обробці. Особливе значення має якість обсмажування кави. Потім зерна перемелюють, і вже потім варять один з найпопулярніших напоїв у світі.

Де росте кава?

— кавові дерева розташовані в зоні недалеко від екватора, в так званому «кавовому поясі». Регіони зростання кави: центральна африка, латинська америка, центральна америка. Зараз стає популярною кава з індії та південно-східної азії: в’єтнам, камбоджа, філіппіни та індонезія.

Про сорти кави

— у промислових масштабах вирощуються тільки два види кави: арабіка і робуста, — пояснює сергій акіншин. — робуста невибаглива. Її дерева не хворіють і дають високий урожай. Але смак має специфічний: він гіркуватий і маловиразний, тому зазвичай робуста використовується в якості основи для кавових сумішей.

Арабіка — більш вимогливо до клімату і дає низький урожай в порівнянні з робустою. При цьому вона має більш яскравий смак і, як наслідок, високу ціну. Однак арабіка буває різною, — зазначає бариста.

— отже, арабіка цінується сильним смаком, а робуста навпаки: хороша і дорога — має слабкий смак — це важливо, щоб вона не псувала кавову суміш, з якої вариться напій.

Про еспресо

— найпопулярніший напій з кави-еспресо. Не зустрічав жодної кав’ярні, де його не готують, — зазначив сергій. — якщо коротко: це заварені у воді мелені зерна кави. Звучить легко, проте мало кому з початківців бариста вдається зробити еспресо з першого разу. Зазвичай він виходить або занадто гірким, або кислим. Ідеальний смак еспресо-збалансований терпкий кави без зайвої гіркоти і кислоти. Якщо ваш еспресо не такий, значить, його або погано зварили, або використовували неякісні зерна.

Еспресо прийнято подавати з водою. Вона потрібна, щоб очистити смакові рецептори. Та й пити щільний на смак еспресо простіше з водою.

У хороших кав’ярнях вам відразу подадуть воду, без вашого прохання. У середніх — не будуть задавати питань, навіщо вам вода. У тих, де здивуються, і еспресо швидше за все буде не дуже, — зазначає бариста. — на основі еспресо роблять всі інші кавові напої.

Про рослинне молоко

— останнім часом, дійсно, рослинне молоко, в тому числі в каві, стало дуже популярно. Причин багато: непереносимість лактози, веганство, турбота про здоров’я, або бажання спробувати щось нове.

Однак приготувати капучино або інший напій з кави на рослинному молоці складніше, ніж на коров’ячому. У ньому зазвичай не вистачає жирності для густої піни, а деякі види рослинного молока мають властивість згортатися, — зазначає сергій, — але залиште ці турботи бариста. Краще звернути увагу на смак. Отже, соєве молоко має нейтральний смак, з легким відтінком бобових. Воно підійде для більшості кавових напоїв, втім, як і вівсяне. У кокосового, навпаки, яскравий смак, який заглушає інші. Тому краще його використовувати для кави з топінгами, наприклад, в латте. На основі мигдального молока можна приготувати смачний айс-латте. Хоча це вся справа смаку, багатьом подобаються дуже незвичайні поєднання, — зазначив бариста.

Чи шкідлива кава?

— скрізь потрібна міра. Для більшості людей, у яких немає видимих протипоказань, кава становить небезпеку для здоров’я, — розповідає сергій, — однак, не варто пити його кожні півгодини. Оптимальне дозування кави-не більше 3-х чашок в день.

На що звертати увагу при покупці кави в кав’ярні?

— перше, краще запитати з якого зерна варять каву, коли воно обсмажене і яке воно на смак. Односкладова відповідь» у нас 100% арабіка «або» бразильська кава » — не дуже хороший знак. Гідна відповідь, наприклад:»для еспресо ми готуємо суміш з бразильського і ефіопського зерна італійського обсмаження».

Далі, не соромтеся дізнатися про інші інгредієнти, які входять до складу напою. Уточнюйте особливості смаку: терпкий, гіркий, з кислинкою і так далі. Отримавши більше інформації про продукт, ви маєте більше шансів замовити ту каву, яка вам сподобається.