Як правильно зберігати консервацію

24

Урожай зібраний і в розпалі сезон заготовок. Садівники і городники активно консервують, варять, маринують, сушать, закочують… Всі ці заготовки потрібно десь зберігати всю зиму, щоб «куштувати плоди праць своїх». Сайт rmnt розповість, як правильно зберігати консервацію та інші заготовки.

Якщо мова йде про приватний будинок, то у власників найчастіше є підвал, льох або хоча б підпілля. Тому питання, де зберігати консервацію та інші запаси з власного городу, вирішується сам собою. Можна облаштувати систему зберігання в гаражі, якщо він досить теплий і вміст банок не промерзне, на неопалюваній, але утепленій веранді, в літній кухні або садовому будиночку. Там температурний режим буде оптимальним, та й в самому будинку банки і ящики займати місце не будуть.

У квартирі, звичайно, складніше. Якщо дача далеко або на ділянці немає хоча б будиночка, щоб залишити заготовки на зиму, доведеться перевозити все в місто і думати, де розмістити. На балконі або лоджії облаштувати льох теж можна, але місця все одно може виявитися недостатньо.

Важливо! згідно з новою постановою про протипожежну безпеку, яка почала діяти з початку цього року, в багатоквартирних будинках не можна зберігати особисті речі в місцях загального користування. Мова йде не тільки про шляхи евакуації — сходових клітках, коридорах, проходах, а й підвалах, цокольних поверхах. Вирішіть використовувати загальний підвал для установки стелажа, щоб зберігати банки з заготовками — можете отримати штраф в дві-три тисячі рублів. Тому залишається зберігати все тільки у власній квартирі.

На порталі rmnt.ru є стаття з прикладами оригінального і зручного зберігання консервації в умовах квартири. З цією метою можна використовувати:

  • окрему комору без вікон і опалювальних приладів.
  • містка шафа спеціально для заготовок. Розмістити його теж потрібно подалі від радіаторів опалення. На балконі і лоджії стелаж або закрита шафа для банок теж поміститься — традиційно він розташовується біля бічної стінки, але, повторимося, температура тут не повинна опускатися нижче нуля, інакше все замерзне і скло просто лопне.
  • у старих будинках іноді залишаються комірчини і спеціальні холодні ларі для зберігання продуктів під вікнами. Гарне місце, але в нових будинках їх точно давно не облаштовують.
  • на антресолях. Діставати доведеться, користуючись стільцем або табуретом-драбиною, та й під стелею в кімнаті буде досить жарко, але і такий варіант підходить.
  • всередині дивана-куточка, якщо він є на кухні і не стоїть безпосередньо біля радіатора опалення.

Важливо! квашеним овочам потрібна прохолода, не більше + 4 ºc, тому зберігати можна тільки на балконі або в холодильнику. Солоні гриби теж зберігаються при температурі не більше +6 ºc. Грибну ікру найкраще заморозити, нічого з нею не трапиться — це найбільш надійний варіант.

Вже відкриту консервацію зберігають тільки в холодильнику, вона швидко псується. Засушені зелень, фрукти і овочі можна зберігати просто на полицях кухонної шафи, бажано в закритих скляних банках. Для таких заготовок головне-це відсутність підвищеної вологості.

Важливо! обов’язково підписуйте всі банки, вказуючи рік закупорки. З’їсти все це бажано до початку наступного городнього сезону. Навіть компоти з кісточками зберігаються не більше 18 місяців. 100% безпечні тільки варення, квашені і солоні овочі. Найчастіше отруєння відбуваються овочевими салатами, грибами і маринадами з герметично закритих банок.

Якщо кришка здулася, розсіл став каламутним, вміст поміняло колір, вгорі утворилася цвіль-негайно все викидайте! так, шкода своїх праць, але ризикувати здоров’ям ніяк не можна.

Відео по темі