Питання може здатися дурним — є газ, значить — газова варильна поверхня. Ні-електрична. Але якщо вибір є, то насправді він досить складний, так як обидва варіанти мають свої плюси і мінуси. Сайт rmnt розповість про них, щоб ви змогли зробити усвідомлений вибір для своєї кухні.
Уявіть собі ситуацію, коли у вас є можливість і до газу підключитися, і електричну плиту встановити. Обидва варіанти можна реалізувати у вашому будинку або квартирі. Що вибрати?
Для початку перерахуємо всі переваги газових плит і поверхонь для готування:
- у більшості випадків газ-економніше. Він просто обійдеться дешевше, ніж електрика, що можна буде оцінити по комунальних платіжках вже через місяць.
- на газовій плиті можна готувати як на грилі, підсмажувати до хрусткої скоринки — більше можливостей для домашніх кухарів.
- чайник і каструля закиплять швидше, сковорода розжариться практично миттєво, не потрібно чекати, поки поверхня нагріється.
- ручкою можна відразу прикрутити газ, більше контролю над теплом, процеси регулюються швидше.
- сучасні газові плити завжди з електропідпалом, не потрібні сірники або спеціальна запальничка.
- немає обмежень на посуд, вона може бути будь-хто. І готувати можна одночасно кілька страв, не побоюючись, що трапиться перенавантаження.
- можна скомбінувати, наприклад, газову варильну поверхню з електричною духовою шафою-таких варіантів виробники пропонують багато.
Але не можна забувати і про мінуси газових плит:
- як вже писав портал rmnt.ru, самостійно підключити новий газовий прилад не можна. Потрібно буде звертатися до фахівців, офіційним співробітникам місцевої газової служби. Записатися слід заздалегідь, доведеться почекати приходу майстра в зазначений день.
- тільки близько 40% тепла від газової конфорки передається каструлі або сковороді, такі плити не є енергоефективними в короткостроковій перспективі.
- поверхня швидко брудниться, з’являється масляниста плівка, яку потрібно прибирати спеціальними, досить сильними засобами. Мити навколо конфорок не дуже зручно.
- потрібна ефективна вентиляція, є вимоги до установки витяжки.
- на посуді можуть залишатися сліди сажі, вона може пошкодитися і знебарвитися, відмити вельми складно.
- забита або залита водою пальник може не спалахнути.
- з метою безпеки краще встановити датчики витоку газу, щоб виключити ризик серйозних проблем.
Тепер перейдемо до переваг електричних поверхонь і плит:
- можна встановити самостійно, просто включивши в розетку. Звичайно, вона повинна бути окремою і спеціальною, адже прилад дуже потужний.
- менше нагрівають кухню, що відмінно для готування в спекотні літні дні. Диму теж менше.
- поверхня плоска, дуже легко відмивається.
- так як плита рівна, менше ризик, що каструля буде стояти нерівно і щось витече.
- передають посуді помітно більший відсоток тепла.
- виглядають стильно, естетично приємно.
- можна щось гасити на мінімальній кількості тепла, менше ризик того, що, наприклад, каша підгорить.
Але, зрозуміло, є у електричних плит і мінуси:
- повторимося, потрібна спеціальна силова розетка, яку, звичайно, потрібно встановити заздалегідь, протягнути до неї провід. Подумати про це необхідно на стадії ремонту кухні.
- процес готування займає більше часу.
- немає ефекту гриля, обсмажування і обвуглювання.
- потрібно чекати, поки поверхня розжариться, швидко зменшити кількість тепла теж не вийде.
- споживають в три рази більше енергії, ніж газові. Тому в підсумку вони виявляються менш енергоефективними.
- потрібен посуд з рівним дном, в іншому випадку чекати, поки щось приготується, потрібно буде ще довше, тепло буде витрачатися даремно.
- перебої з електрикою — і ви нічого не можете приготувати.
Як бачимо, у електричних і газових варильних поверхонь і плюсів, і мінусів однакову кількість. Так що ж вибрати, щоб потім не довелося займатися заміною плити, що займе чимало часу? відзначимо, що на професійних кухнях завжди стоять газові плити — вони дозволяють готувати швидше і розширюють можливості шеф-кухарів. Для будинку важливий той факт, що газові варильні поверхні економічніше, витрачають менше енергії.
За словами експертів, для невеликої сім’ї, яка готує прості страви, краще вибрати електричну плиту. Для цінителів кулінарії — краще газові. Втім, вибирати, звичайно, вам. Зараз є поверхні, у яких два газові пальники і дві електричні поверхні. Можна і такий комбінований варіант розглянути, хоча, визнаємо, це не такий частий вибір, адже потрібні і силова розетка, і підключення до газу.