Що краще для будинку: газова або електрична плита

20

Питання може здатися дурним — є газ, значить — газова варильна поверхня. Ні-електрична. Але якщо вибір є, то насправді він досить складний, так як обидва варіанти мають свої плюси і мінуси. Сайт rmnt розповість про них, щоб ви змогли зробити усвідомлений вибір для своєї кухні.

Уявіть собі ситуацію, коли у вас є можливість і до газу підключитися, і електричну плиту встановити. Обидва варіанти можна реалізувати у вашому будинку або квартирі. Що вибрати?

Для початку перерахуємо всі переваги газових плит і поверхонь для готування:

  1. у більшості випадків газ-економніше. Він просто обійдеться дешевше, ніж електрика, що можна буде оцінити по комунальних платіжках вже через місяць.
  2. на газовій плиті можна готувати як на грилі, підсмажувати до хрусткої скоринки — більше можливостей для домашніх кухарів.
  3. чайник і каструля закиплять швидше, сковорода розжариться практично миттєво, не потрібно чекати, поки поверхня нагріється.
  4. ручкою можна відразу прикрутити газ, більше контролю над теплом, процеси регулюються швидше.
  5. сучасні газові плити завжди з електропідпалом, не потрібні сірники або спеціальна запальничка.
  6. немає обмежень на посуд, вона може бути будь-хто. І готувати можна одночасно кілька страв, не побоюючись, що трапиться перенавантаження.
  7. можна скомбінувати, наприклад, газову варильну поверхню з електричною духовою шафою-таких варіантів виробники пропонують багато.

Але не можна забувати і про мінуси газових плит:

  1. як вже писав портал rmnt.ru, самостійно підключити новий газовий прилад не можна. Потрібно буде звертатися до фахівців, офіційним співробітникам місцевої газової служби. Записатися слід заздалегідь, доведеться почекати приходу майстра в зазначений день.
  2. тільки близько 40% тепла від газової конфорки передається каструлі або сковороді, такі плити не є енергоефективними в короткостроковій перспективі.
  3. поверхня швидко брудниться, з’являється масляниста плівка, яку потрібно прибирати спеціальними, досить сильними засобами. Мити навколо конфорок не дуже зручно.
  4. потрібна ефективна вентиляція, є вимоги до установки витяжки.
  5. на посуді можуть залишатися сліди сажі, вона може пошкодитися і знебарвитися, відмити вельми складно.
  6. забита або залита водою пальник може не спалахнути.
  7. з метою безпеки краще встановити датчики витоку газу, щоб виключити ризик серйозних проблем.

Тепер перейдемо до переваг електричних поверхонь і плит:

  1. можна встановити самостійно, просто включивши в розетку. Звичайно, вона повинна бути окремою і спеціальною, адже прилад дуже потужний.
  2. менше нагрівають кухню, що відмінно для готування в спекотні літні дні. Диму теж менше.
  3. поверхня плоска, дуже легко відмивається.
  4. так як плита рівна, менше ризик, що каструля буде стояти нерівно і щось витече.
  5. передають посуді помітно більший відсоток тепла.
  6. виглядають стильно, естетично приємно.
  7. можна щось гасити на мінімальній кількості тепла, менше ризик того, що, наприклад, каша підгорить.

Але, зрозуміло, є у електричних плит і мінуси:

  1. повторимося, потрібна спеціальна силова розетка, яку, звичайно, потрібно встановити заздалегідь, протягнути до неї провід. Подумати про це необхідно на стадії ремонту кухні.
  2. процес готування займає більше часу.
  3. немає ефекту гриля, обсмажування і обвуглювання.
  4. потрібно чекати, поки поверхня розжариться, швидко зменшити кількість тепла теж не вийде.
  5. споживають в три рази більше енергії, ніж газові. Тому в підсумку вони виявляються менш енергоефективними.
  6. потрібен посуд з рівним дном, в іншому випадку чекати, поки щось приготується, потрібно буде ще довше, тепло буде витрачатися даремно.
  7. перебої з електрикою — і ви нічого не можете приготувати.

Як бачимо, у електричних і газових варильних поверхонь і плюсів, і мінусів однакову кількість. Так що ж вибрати, щоб потім не довелося займатися заміною плити, що займе чимало часу? відзначимо, що на професійних кухнях завжди стоять газові плити — вони дозволяють готувати швидше і розширюють можливості шеф-кухарів. Для будинку важливий той факт, що газові варильні поверхні економічніше, витрачають менше енергії.

За словами експертів, для невеликої сім’ї, яка готує прості страви, краще вибрати електричну плиту. Для цінителів кулінарії — краще газові. Втім, вибирати, звичайно, вам. Зараз є поверхні, у яких два газові пальники і дві електричні поверхні. Можна і такий комбінований варіант розглянути, хоча, визнаємо, це не такий частий вибір, адже потрібні і силова розетка, і підключення до газу.

Відео по темі