Шамотний мертель: особливості та спосіб застосування

20

Кладка печей і камінів — особливий випадок. Потрібні вогнетривкий матеріал, здатний витримувати максимально високі температури, і особлива кладочна суміш. Професійні пічники використовують шамотний мертель, про особливості якого вам детально розповість сайт rmnt.

У статтях про те, як правильно обкласти металеву піч цеглою і про особливості кладки для камінів, портал rmnt.ru згадував про шамотного мертеля. Це готова вогнетривка суміш, яка продається в мішках вагою зазвичай 20, 25, 50 кілограмів і розлучається водою до потрібної консистенції. До складу шамотного мертеля входять:

  • біла глина, вона ж каолін.
  • шамотний порошок.

Суха суміш має коричневий відтінок, є сірі включення, фракція не більше 2 міліметрів.

Характеристики у мертеля шамотного наступні:

  • витримує температури до + 2000 °c.
  • вологість сухої суміші не перевищує 4,3%.
  • усадка в процесі прожарювання печі і сушіння становить від 1,3 до 3%.
  • на 1 м3 кладки йде до 100 кілограмів сухої суміші.

У використанні мертель куди зручніше шамотної глини. Так, в його складі вона теж є, але вже з добавкою. Якщо ж застосовувати тільки глину, то це напівфабрикат, вогнетривкі властивості якого нижче.

Важливо! використовується мертель тільки при кладці шамотної цегли! у цих матеріалів однакова щільність, що виключає розтріскування.

Є такі різновиди шамотного мертеля:

  • мш-28. Найбільш затребуваний склад для побутових камінів і печей. Вміст оксиду алюмінію-28%. Фракція найбільша з усіх-до 2 міліметрів.
  • мш-31. Цифра в назві означає, що оксиду алюмінію не більше 31%. Теж застосовується тільки в побуті.
  • мш-32. Не регулюється гостом, тільки технічними умовами.
  • мш-35. Виготовляється на основі бокситу, немає вуглекислого натрію і лігносульфатів.
  • мш-36. Найпопулярніший склад серед професійних пічників. Витримує температури до +1630 °c, вологість не більше 3%, а розміри фракції не перевищують 0,5 мм.
  • мш-39. Термостійкість вже +1710 °c, оксиду алюмінію 39%.
  • мш-42. Теж не нормується гостом, але може витримувати температури до +2000 °c.

Фахівці радять розбавляти шамотний мертель водою, спочатку насипавши суху суміш в ємність. Вода додається порційно, склад змішується будівельним міксером або вручну до потрібної консистенції, яка залежить від товщини шва:

  • три-чотири міліметри. Потрібно досить густий склад. Приблизно 8,5 літра води на 20 кілограмів мертеля.
  • два-три міліметри. Води вже більше — до 11,8 літра, склад напівгустий.
  • один-два міліметри. Для таких тонких швів розчин потрібен рідкий, кількість води збільшується до 13,5 літра.

Густі склади доводяться до потрібного стану вручну, з рідкими простіше працювати міксером. Перед тим як почати кладку, готовий розчин залишають настоятися приблизно на півгодини.

Важливо! розчин повинен вийти одночасно пружним і податливим, щоб було зручно працювати.

Інструменти для кладки на шамотний мертель використовуються ті ж, що і при зведенні стін і перегородок з цегли. Обов’язково потрібні кельму і розшивання. Шамотна цегла перед нанесенням розчину змочується водою, щоб сполучна не випаровувалося занадто швидко.

Просушується шамотний мертель завдяки неодноразової розпалюванні вже готової печі. Перший раз піч розпалюють через добу і не більше ніж на годину. Потім протягом тижня потрібно проводити розпалювання по два рази на добу з невеликою кількістю палива. Шамотні мертель і цегла спекутся, кладка буде максимально міцною.