Рецепти варення з кабачків з апельсином

34

Вміст

  • 1 вибір і підготовка інгредієнтів
  • 2
  • 3 як приготувати варення з кабачків з апельсинами
    • 3.1 класичний рецепт варення з кабачків з апельсинами
    • 3.2 швидкий рецепт кабачкового варення з апельсином на зиму
    • 3.3 варення з кабачків з апельсином і корицею
    • 3.4 варення з кабачків з апельсином і імбиром
    • 3.5 варення з кабачків з апельсином і волоським горіхом
    • 3.6 варення з кабачків з апельсином в мультиварці
    • 3.7 варення з кабачків з апельсином і курагою
    • 3.8 варення з кабачків з апельсином і желатином
    • 3.9 варення з кабачків з апельсинами через м’ясорубку
  • 4 терміни та правила зберігання
  • 5 висновок

Варення з кабачків з апельсином – один з поширених способів отримання десерту з овочів. Тривалість приготування залежить від обраного рецепта. Щоб зберегти шматочки цілими, буде потрібно не менше трьох днів. Перетерте сировину готують відразу. Щоб продукт тривало зберігався, консервують тільки в стерилізовані банки. Зробити варення можна різної консистенції, з цілими шматочками або однорідною, густою масою.

Вибір і підготовка інгредієнтів

Роблять варення з будь-якого сорту кабачків. Головне, щоб овочі були хорошої якості і не перезрілі. У старих плодів жорстка м’якоть і в готовому продукті будуть присутні грубі волокна. При виборі сировини звертають увагу на ряд факторів:

  • шкірка однотонно забарвлена, на поверхні відсутні м’які ділянки;
  • плоди без вираженого аромату, присутність кислого запаху свідчить про процес гниття;
  • структура повинна бути пружною, а не млявою.

Апельсини вибирають соковиті, з вираженим ароматом, без темних плям на цедрі

Перед приготуванням:

  1. овочі миють під краном.
  2. прибирають з поверхні серветкою залишки вологи.
  3. тонким шаром знімають шкірку.
  4. розрізають плід уздовж на 2 частини, прибирають насіння і м’які волокна навколо них, зробити це зручно звичайною столовою ложкою.
  5. формують на частини, як зазначено в обраному рецепті.

Якщо цитрус переробляють з цедрою, його миють і витирають тканинною серветкою або очищають від шкірки і білих волокон по поверхні плоду. Ділять на частки і прибирають насіння.

Підготовка тари

Приготування варення може займати не один день, все залежить від рецепта. Поетапний процес вимагає тривалого перебування сировини в ємності, тому тару для цієї мети вибирають з нержавіючої сталі, емальовану або пластмасову, щоб виключити процес окислення продукту. Варять в каструлі з подвійним дном або з антипригарним покриттям.

Консервують в скляні ємності. Найчастіше використовують банки невеликого обсягу 0,3-1 л.закривають металевими гвинтовими кришками з різьбленням або під спеціальний ключ.

Як правильно підготувати банки:

  1. обробляють внутрішню і зовнішню поверхню гарячою водою з додаванням харчової соди.
  2. стерилізують на паровій бані. У каструлю наливають воду, ставлять грати, на неї шийкою вниз розміщують ємності. В процесі кипіння всередині утворюється конденсат, витримують до його випаровування.
  3. можна продезінфікувати тару в духовці. Для цього на дно на 2-3 см наливають воду, ставлять в побутовий прилад і встановлюють температуру на 1800. Витримують до повного випаровування вологи.
  4. якщо обсяг варення невеликий і банок небагато, тару стерилізують в мікрохвильовій печі. В цьому випадку досить 5 хв.

Кришки необхідно прокип’ятити. Їх поміщають в каструлю, заливають водою до повного покривання. Після закипання витримують хвилини 3, вимикають вогонь, дістають безпосередньо перед використанням.

Щоб скло не тріснуло від контрасту температур, спочатку ставлять банки, потім включають духовку

Як приготувати варення з кабачків з апельсинами

Рецепти варення з овоча і цитруса пропонують рекомендовану, але не обов’язкову дозування інгредієнтів, пропорції кабачків і апельсинів можна змінити за бажанням, з цукром надходять аналогічно. Десерт роблять з цілими або подрібненими шматочками, все залежить від уподобань. Підсилюють аромат корицею або імбиром, для різноманітності додають курагу або горіхи.

Варіанти приготування продукту відрізняються за технологією, але по калорійності варення з кабачків з апельсином буде однаковим. Цукор додають орієнтовно на 1 кг сировини – 0,8-1 кг. В 100 г продукту міститься 167 ккал.

Інгредієнти:

  • кабачки – 1 кг;
  • цитрусові – 2 шт.;
  • цукор-800 г.

Зробити варення з кабачків з апельсином можна за такою технологією:

  1. продукт буде з цілими шматочками, тому формують овоч на частини, приблизно 2*2 см, можна зробити це фігурним ножем.
  2. апельсин переробляють разом з цедрою. Його також нарізають на кубики, роблять це в мисці, щоб зберегти сік.
  3. заготовку з’єднують в варильної ємності і додають цукор, акуратно перемішують.
  4. ставлять в холодильник на 12 годин, за цей час нарізка повністю віддасть сік, він буде у вигляді сиропу.
  5. включають плиту на мінімальний режим, доводять продукт до кипіння, постійно перемішуючи і прибираючи піну, що утворилася, витримують на вогні 3-5 хв.
  6. плиту відключають, ємність накривають і залишають на вісім годин.
  7. процедуру повторюють три рази.

В кінці завершального етапу розкладають варення в банки, герметизують і перевертають на кришки, утеплюють на добу.

Варення виходить в міру солодке, з вираженим цитрусовим ароматом

Швидкий рецепт кабачкового варення з апельсином на зиму

Компоненти:

  • лимон -1/2 шт.;
  • апельсин – 2 шт.;
  • кабачки (оброблені від шкірки і насіння) – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Рецепт варення:

  1. овочі формують слайсами, товщиною — 1 см.
  2. поміщають в варильну ємність, засипають цукром, перемішують, залишають на 2-3 години до утворення сиропу.
  3. з цитрусів знімають шкірку, подрібнюють блендером, з м’якоті віджимають сік.
  4. з’єднують всі компоненти, варять на повільному вогні не менше 30 хв.

Фасують варення в банки, герметизують, утеплюють до охолодження.

Десерт виходить з легкою кислинкою і вираженим ароматом цитруса

Варення з кабачків з апельсином і корицею

Необхідні компоненти:

  • апельсини-3 шт.
  • кабачки-1 кг;
  • цукор – 800 г;
  • кориця – за смаком.

Як зробити варення:

  1. цитруси обробляють від шкірки, з внутрішньої частини наскільки можливо прибирають білі волокна, подрібнюють за допомогою терки.
  2. поділяють плід на часточки.
  3. овочі ріжуть кубиками.
  4. заготовку з’єднують в варильної ємності, засипають цукром, перемішують і злегка притискають руками, до утворення рідини.
  5. ставлять на плиту, варять на мінімальному режимі до розм’якшення шматочків. Подрібнюють масу занурювальним блендером.
  6. кип’ятять до потрібної консистенції, перемішуючи і прибираючи піну, перед вимиканням побутового приладу вводять корицю.

Гаряче варення розкладають в банки і герметизують.

Якщо аромат кориці не подобається, її можна замінити ваніллю

Варення з кабачків з апельсином і імбиром

Компоненти:

  • кабачки – 1 кг;
  • апельсини – 3 шт.;
  • корінь імбиру-1 шт. (середнього розміру).

Рецепт варення:

  1. з цитруса знімають цедру і подрібнюють на тертці.
  2. м’якоть плодів нарізають однаковими кубиками.
  3. корінь обробляють від верхнього жорсткого шару і подрібнюють будь-яким зручним способом.
  4. з’єднують заготовку в каструлі, засипають цукром і дають настоятися 4 години.
  5. ставлять на плиту, в процесі нагрівання варення перемішують, щоб розчинилися кристали.
  6. після закипання відраховують 15 хв.і відключають плиту.

Процес повторюють чотири рази, в цілому кипіти варення буде 60 хв.гарячим фасують і закочують.

Десерт густий, з тонким ментоловим ароматом

Варення з кабачків з апельсином і волоським горіхом

Варення з кабачків з апельсином виходить дуже смачним при додаванні горіхів. Калорійність продукту підвищується. Вона становить приблизно 270 ккал на 100 г.

Компоненти:

  • ядра волоських горіхів — 200 г;
  • апельсини – 2 шт.;
  • цукор – 1 кг;
  • кабачки – 1 кг.

Рецепт:

  1. у ємність наливають 250 мл води і варять сироп.
  2. овочі формують дрібними кубиками і відправляють в каструлю.
  3. знімають за допомогою дрібної терки верхній шар цедри з цитрусів (до білих волокон). З м’якоті віджимають сік.
  4. ядра подрібнюють в ступці до дрібної крихти.
  5. всі з’єднують, варять наПовільному вогні 40 хв.

Фасують варення в тару і закочують.

Після охолодження десерт виходить густим, з прозорими дрібними шматочками, він підходить для покриття коржів торта

Варення з кабачків з апельсином в мультиварці

Інгредієнти:

  • лимон — ½ шт.;
  • кабачки (оброблені від шкірки і серцевини) – 1 кг;
  • цукор – 850 г;
  • апельсини – 3 шт.

Як приготувати варення:

  1. з цитрусів знімають верхній шар цедри, з м’якоті віджимають сік.
  2. овочі формують кубиками приблизно 1 * 1 см.
  3. кабачкову заготовку кладуть разом з цукром в чашу побутового приладу, включають режим «підігрів», залишають до розчинення кристалів.
  4. вводять сік цитрусів, перемішують.
  5. виставляють мультиварку на» гасіння», варять 90 хвилин.

Розкладають варення в банки, герметизують, утеплюють на добу.

При бажанні можна приготувати десерт однорідної консистенції

Варення з кабачків з апельсином і курагою

Зробити продукт більш насиченого бурштинового кольору можна з додаванням в варення з кабачків і апельсинів абрикосових сухофруктів.

Компоненти:

  • курага — 250 г;
  • цукор – 1 кг;
  • апельсини – 4 шт.;
  • кабачки – 1,5 кг.

Рецепт варення:

  1. сухофрукти заливають водою і залишають для розм’якшення. Потім дрібно нарізають.
  2. овочі та цитруси (разом з цедрою) формують на невеликі шматочки.
  3. поміщають в варильну ємність і засипають цукровим піском, залишають на вісім годин. Періодично перемішують.
  4. ставлять на плиту, додають курагу, кип’ятять на низькому режимі хвилин 15, вимикають.
  5. після охолодження проварюють ще пару раз.

Розкладають варення в банки і закочують. Утеплюють на 12 годин.

Шматочки сухофруктів додають готовому продукту не тільки насичений колір, але і аромат

Варення з кабачків з апельсином і желатином

Компоненти:

  • пакетований апельсиновий сік – 100 мл;
  • лимон і апельсин – по 1 шт.;
  • кабачки-1,5 кг;
  • желатин-25 г;
  • цукор-850 г:

Рецепт варення:

  1. желатин заливають соком і залишають до збільшення в об’ємі.
  2. у цитрусів теркою знімають верхній шар цедри, з плодів отримують сік.
  3. овочі формують на довільні частини, заливають водою, щоб вона їх тільки покрила, варять до розм’якшення.
  4. рідина зливають, додають заготовку з цитрусів, цукор, варять 40 хв. На мінімальному режимі.
  5. в кінці процесу вводять желатин, добре розмішують і прибирають з плити.

Фасують, закривають, утеплюють на 8-12 годин.

Рада! попередньо можна не бланшувати овочі, а зробити варення з апельсином з тертих кабачків. Овочі сирими пропускають через велику тертку і готують за рецептом.

За своєю консистенцією десерт схожий на желе

Варення з кабачків з апельсинами через м’ясорубку

Компоненти:

  • кабачки-1 кг;
  • цукровий пісок – 800 г;
  • цитруси – 3 шт.

Рецепт варення:

  1. овочі формують на частини.
  2. цитруси очищають від шкірки, плід поділяють.
  3. все подрібнюють на м’ясорубці.
  4. масу поміщають в ємність разом з цукровим піском, добре перемішують, варять 40 хв.

Консервують гаряче варення в тару, накривають пледом і залишають на добу.

Якщо склад виходить рідким, час кип’ятіння збільшують

Терміни і правила зберігання

Кабачковий десерт зберігає харчову цінність близько трьох років. Потрібно враховувати, що під впливом ультрафіолету певна частина корисних хімічних елементів в складі розпадається, тому банки поміщають в шафу.

Заготовлене на зиму кабачкове варення ставлять в комору неопалюване приміщення. Оптимальний варіант зберігання-це підвал з хорошою циркуляцією повітря і низькою вологістю. Щоб кришки з часом не пошкодила корозія, їх обробляють парафіном або обмотують папером.

Висновок

Варення з кабачків з апельсином ароматне, світло-золотистого кольору. Ці якості продукту надає цитрус, він також є консервантом. Тому кабачковий продукт тривало зберігається, не втрачаючи харчової цінності. Використовують для тостів до чаю або як начинку в здобну випічку.