Чи можна заморозити квашену капусту в морозилці

120

Заморожувати квашену капусту – один із способів зберегти її максимально довго. Більшість її властивостей при цьому залишаються незмінними. Важливо правильно заморозити продукт, дотримуватися умов і терміни зберігання.

Чи можна зберігати квашену капусту в морозилці

Квашена капуста підходить для заморозки. При цьому багато її властивості зберігаються, хоча деякі якості змінюються. Заморозка продукту рекомендована, коли планується його застосування для термічної обробки.

Заморозити квашений овоч нескладно. Багато людей, які активно використовують його в кулінарії, вважають такий спосіб дуже зручним.

Грамотна упаковка квашеної капусти для заморозки економить чимало місця

Плюси:

  • збільшення терміну зберігання;
  • незмінність смаку;
  • збереження більшості корисних елементів, кбжу;
  • простота і швидкість використання готового продукту.

Мінуси:

  • втрата твердості, хрускоту;
  • погіршення зовнішнього вигляду;
  • менше вільного місця в морозильнику;
  • зниження вмісту вітаміну c.

Деякі недоліки заморозки продукту відносні. Твердість і хрускіт важливі при вживанні в свіжому вигляді, але їх втрата не має значення для термічної обробки. Це стосується і зовнішнього вигляду.

Властивості замороженої квашеної капусти

Продукт зберігає свою харчову цінність. Після розморожування ще 2-3 години вона залишається на колишньому рівні, але потім починає знижуватися. Цей фактор не має значення, якщо відразу вживати заготовку в їжу або піддавати термічній обробці.

Заморожування призводить до зниження концентрації вітаміну c. При цьому вміст інших кислот та інших цінних елементів залишається незмінним.

Хрускіт квашена капуста втрачає не відразу. Після розморожування продукту він зберігається ще 2-3 години.

Як правильно заморозити

Найкраще заморожувати квашену капусту у відповідному відсіку холодильника або окремому скрині або шафі. Для розфасовки сировини зазвичай використовують пакети. Упаковку вибирають щільну, найкраще взяти матеріал саме для заморозки. Альтернативний варіант-пластикові банки, контейнери.

Заморозити заготовку легко:

  1. віджати капустяну масу, щоб прибрати рідину.
  2. розкласти сировину по пакетах або контейнерах.
  3. герметично закрити упаковку.
  4. заморозити заповнені пакети.

Починати процес краще з відділу шокової заморозки, якщо такий є. Заповнені пакети розкладають в один шар. Коли вміст повністю заморозиться, можна вже щільно скласти їх в одне місце. Якщо використовуються пакети, то зручніше об’єднати їх. Один з варіантів-скласти заготовки в контейнер.

Від розсолу при заморожуванні позбавлятися не треба. Рекомендують злити його в пляшку і зберігати в холодильнику. Потім цим розсолом можна буде залити розморожену масу. Це краще зберігає смак і користь.

Заморозку можна організувати в два етапи. Спочатку капусту розкладають на дошці або плоскій поверхні. Після заморозки в такому вигляді сировину розфасовують і прибирають вже на постійне зберігання.

Зручно використовувати для заморозки різної сировини пакети з замком zip-lock

Терміни та умови зберігання

Зазвичай морозильні відділення в холодильнику підтримують температуру в діапазоні-6-24 °c. Для зберігання квашеної капусти оптимально встановити -18 °c. Більший показник потрібен тільки спочатку для шокової заморозки.

Не можна допускати перепаду температур. Якщо відбудеться короткочасне відключення електрики, то нічого страшного немає. Холодильник працює як термос, годинами зберігає температуру, якщо його не відкривати.

У заморожуванні квашена капуста зберігається до восьми місяців. Для максимального терміну важливо виключити перепади температур і закладати свіжоприготоване і якісну сировину.

Зауваження! при перепаді температур змінюється консистенція продукту. Страждає і зовнішній вигляд-колір стає сіруватим.

Розморожування і застосування

Розморожувати квашену капусту потрібно, якщо планується її вживання в свіжому вигляді. В цьому випадку дістають порцію тільки на один раз. Про запас готувати нічого не треба. Цю порцію поміщають в підходящу ємність і ставлять на кілька годин в холодильник. Можна помістити її туди на ніч.

Якщо передбачається термічна обробка, то в розморожуванні заготовка не потребує. Її відразу закладають до решти інгредієнтів в потрібний час.

Заморожену квашену капусту можна використовувати в приготуванні різних страв:

  • щі, капусняк, солянка та інші супи;
  • рагу та інші овочеві страви;
  • випічка;
  • котлети;
  • ледачі голубці;
  • запіканки;
  • бігос та інші другі страви з м’ясом.

Інші способи зберігання квашеної капусти

Замість морозильника заготовку можна зберігати на балконі. Недолік такого способу в перепаді температур. У відлигу продукт і зовсім може розморозитися.

Є й інші варіанти:

  • льох-рекомендована температура 0-5 °c, термін зберігання до 4-5 місяців;
  • холодильник – в герметичній тарі продукт пролежить до трьох місяців, після розтину 1,5 тижнів;
  • кімнатні умови – варіант для короткочасного зберігання, максимум на три дні.

При виборі способів збереження заготовок важливо враховувати, що бродіння знову запускається при температурі від 10 °c

Висновок

Заморожувати квашену капусту можна, в цьому випадку термін її зберігання збільшується до восьми місяців. Основні недоліки методу-втрата твердості (хрускоту) і зниження вмісту аскорбінової кислоти. Зберігання заготовки в морозильнику оптимально, коли планується її термічна обробка.