За словами дієтологів, одна чашка розведеного водою морквяно-бурякового соку містить всього 74,8 калорій, що робить його справжнім дивом для здоров’я. Так як обидва коренеплоду солодкі, додавати цукор не потрібно. Але морква містить більше води і вітамінів, ніж буряк, а в буряку більше білків, заліза, калію, магнію і фолієвої кислоти. Ознайомтеся з перевагами буряка і моркви нижче.
Зміст
Короткий огляд поживних речовин і відмінностей в буряку і моркви
- і буряк, і морква багаті клітковиною і калієм.
- морква містить більше ніацину і вітаміну b6, проте буряк містить більше фолієвої кислоти.
- у буряку на 167% більше заліза, ніж у моркві — у буряку 0,8 мг заліза на 100 г, а в моркві — 0,3 мг заліза.
- і буряк, і морква містять значну кількість тіаміну, рибофлавіну і пантотенової кислоти.
- морква — відмінне джерело вітаміну а. У ній міститься в 416 разів більше вітаміну а, ніж в буряку: буряк містить 2 мкг вітаміну а на 100 грам, а морква — 835 мкг вітаміну а.
- за співвідношенням макроелементів буряк містить більше білка, менше вуглеводів і схожа на моркву по жирності. Співвідношення макроелементів в буряку становить 14: 83: 3, а в моркві — 9: 87: 5 для білків, вуглеводів і жирів з калорій.
- вуглеводи в буряках складаються з 71% цукру і 29% харчових волокон, тоді як вуглеводи в моркві складаються з 53% цукру, 31% харчових волокон і 16% крохмалю.
Морква обганяє буряк за показниками
29,88% менше кількість цукрів на 100 г (4,74 г і 6,76 г)
В 2,06 рази більше кальцію на 100 г (33 мг і 16 мг)
В 506,24 рази більше вітаміну а (мо) на 100 г
В 16,5 разів більше вітаміну е (альфа-токоферолу) на 100 г (0,66 мг і 0,04 мг)
В 66 разів більше вітаміну к на 100 г (13,2 мкг і 0,2 мкг)
На 20,41% більше вітаміну с на 100 г (5,9 мг і 4,9 мг)
В 2,13 рази більше тіаміну на 100 г (0,07 мг і 0,031 мг)
Буряк не залишається в боргу і випереджає морква
На 4,88% більше харчової енергії (ккал) на 100 г (43 ккал і 41 ккал)
В 1,73 рази більше білків на 100 г (1,61 г і 0,93 г)
В 2,67 рази більше заліза на 100 г (0,8 мг і 0,3 мг)
В 1,92 рази більше магнію на 100 г (23 мг і 12 мг)
На 1,56% більше калію на 100 г (325 мг і 320 мг)
В 2,3 рази більше марганцю на 100 г (0,33 мг і 0,143 мг)
В 5,74 рази більше фолієвої кислоти на 100 г (109 мкг і 19 мкг)
Хто виграв змагання: морква або буряк?
Таким чином, набагато корисніше використовувати обидва овоча — в борщах, вінегретах, суміші соків, салатах. Хоча їх зазвичай вживають у вигляді коренеплодів, зелень буряка і моркви також їстівна і дуже поживна. Хоча теплова обробка моркви і буряка може знизити кількість містяться в них вітамінів групи b і c, ви можете хоча б частину часу готувати їх на пару, а не завжди є в сирому вигляді. Дослідження, опубліковане в nutrition research в грудні 2007 року, показало, що приготування на пару цих овочів збільшує кількість жовчних кислот, що може допомогти знизити рівень холестерину і ризик раку і серцевих захворювань.
Чим корисна для здоров’я буряк
Буряк контролює кровотік. Буряковий сік збільшує приплив крові до мозку і допомагає запобігти деменції. У коренеплоді є нітрати, які перетворюються в оксид азоту, який розслабляє артерії, покращує кровообіг і забезпечує киснем головний мозок. У дослідженні, опублікованому у випуску журналу nitric oxide за січень 2011 року, у літніх добровольців, які вживали буряковий сік, було виявлено посилення кровообігу в певних областях мозку, включаючи частини лобових часток, які контролюють рухи, планування та організаційні навички, а також робоча пам’ять.
Буряк містить комплекс вітамінів групи b, який необхідний для виробництва днк і метаболізму амінокислот. Це допомагає запобігти деяким захворюванням неврної системи. Фолієва кислота також працює з вітамінами b6 і b12, знижуючи рівень гомоцистеїну в крові — з’єднання, яке може сприяти запаленням.
Чим корисна для здоров’я морква
Морква може запобігти лейкоз. На думку дослідників, морква має великий потенціал для лікування лейкемії. Лютеолін, флавоноїдний антиоксидант, що міститься в моркві, допомагає профілактиці раку, пригнічуючи утворення кровоносних судин, що живлять ракові пухлини. Згідно з дослідженням, опублікованим в листопадовому випуску журналу journal of medicinal food за листопад 2011 р., в дослідженні культури тканин 72 години впливу екстракту морквяного соку сприяли ранній загибелі клітин лейкемії людини.
морква корисна для зору. Бета-каротин використовується для виробництва вітаміну а в організмі. Цей вітамін відіграє важливу роль у поліпшенні зору. Дефіцит вітаміну а викликає курячу сліпоту і ксерофтальмію, при якій рогівка стає сухою. Так що регулярне вживання морквяного соку може допомогти.
Про те, скільки молодий морквини можна з’їсти за один присід і в чому ще її користь, ви можете дізнатися в цій статті>>>
Дані по компонентах харчових продуктів, включаючи поживні речовини, отримані в результаті аналізів, і метадані для ряду окремих харчових продуктів та інгредієнтів опубліковані у відкритому доступі на порталі foundation foods (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html).